Santa Catalina en Juanita

Na een goede nachtrust voel ik me vanmorgen al een stuk beter. Ik heb alleen nog wel af en toe een paar minuten een soort van maagkrampen die erg pijnlijk zijn, maar dat komt waarschijnlijk door de lege maag, gisteren heb ik de hele dag bijna niets gegeten. Ik hoorde dat de rest van de groep zich gisteravond goed vermaakt heeft en tot 02:30 in de bar was blijven hangen… dat heb ik dan helaas weer gemist.

Na het uitgebreide ontbijt, 100 keer beter dan de vorige hotels, ging het dan ook alweer prima met me. We hebben vandaag en morgen eigenlijk min of meer vrije dagen. De stop in deze plaats is dan ook voornamelijk om te acclimatiseren qua hoogte voordat we doorstijgen via een pas op 5000 meter hoogte. Boven de 2500 meter kan de hoogteziekte toeslaan zeker als je te snel stijgt in te korte tijd.

Onze reisleider had voor de ochtend toch nog een optionele excursie geregeld naar het Santa Catalina klooster. Dit is een heel groot klooster uit de 14e eeuw met eigen straten, huizen, een kerk, etc. In vroeger tijden was het tweede kind van een familie blijkbaar verplicht om het klooster in te gaan vanaf ongeveer 12-14 jaar. En dat was dus voor de rest van hun leven. Tegenwoordig is het grootste deel van het klooster een soort van museum. Er is nog wel een stukje actief in gebruik (en dus min of meer afgesloten van de buitenwereld) waar nog een stuk of 20 nonnen leven.  Al in het begin van de excursie werd Vincent een beetje onwel en terwijl wij door een aparte gids door het klooster werden geleid heeft onze reisleider Vincent naar het hotel gebracht.

Vanuit het klooster zijn we naar het plein in het centrum van Arequipa gelopen en heeft de reisleider nog wat verteld over wat er verder nog te zien is. Daarna is hij terug gegaan naar het hotel om de excursie van morgen te regelen.  We zijn met de hele groep eerst gaan eten in een restaurant op het dak van een pand aan het plein. Deze mensen waren daar duidelijk niet op voorbereid, want het brengen van de drankjes duurde al een half uur en ging erg chaotisch, op het eten (over het algemeen toch simpele sandwiches) hebben we ruim een uur moeten wachten. Terug op het plein hebben we nog wat foto’s gemaakt van de horden duiven die daar rondvliegen en door toeristen en kinderen gevoerd worden.

Het was inmiddels al half 3 en een aantal mensen zijn teruggegaan naar het hotel. Ik ben met het andere deel van de groep doorgelopen naar het museum voor de mummie Juanita wat vlak bij het plein zit.  Deze mummie is van een kind dat door de Inca’s geofferd was aan de vulkaan en heeft dus honderden jaren op de top van de vulkaan in het ijs gelegen. Daardoor is het perfect geconserveerd. Het is ontdekt na een uitbarsting van de naastliggende vulkaan waardoor het ijs smolt. De mummie heeft toen nog bijna 2 maanden in de open lucht gelegen waardoor het gezicht wel wat uitgedroogd is, maar de foto’s van de handen laten een beeld zien van iets dat nog levend lijkt ondanks dat het al 600 jaar dood is. De mummie lag in het museum zelf in een glazen kist die op -24 wordt gehouden. Deze kist lag weer in een andere kist. Het was ook nog eens heel flauw verlicht dus je kon ook weinig zien helaas. Foto’s nemen was al helemaal verboden, alle toestellen en mobiele telefoons moesten bij de ingang worden ingeleverd, dus heb ik maar een foto van het web gehaald ter illustratie.

Na deze excursies zijn we maar naar het hotel gegaan en hebben we nog even in het parkje gezeten voordat we gingen eten. We aten vandaag in de tent waar de rest van de groep gisteren was blijven hangen. Na het eten werd het opnieuw gezellig. De drankkaart bevatte een flink assortiment aan cocktails maar ik heb het toch maar gehouden bij de drankjes die ik ken (Ruso Negro). Uiteindelijk heb ik zo rond kwart voor 2 de “die-hards” achtergelaten en ben ik teruggelopen naar het hotel.

 

Foto’s van deze dag