Weekendje Gulpen

Vandaag zijn we naar de kolenmijn in Blegny gereden. Deze kolenmijn is weliswaar buiten gebruik (zoals alle kolenmijnen in Belgie en Nederland), maar je kan hier nog wel een bezoek brengen aan de tunnels die op 30 en 60 meter diepte liggen.

Deze mijn is vele honderden meters diep, maar omdat de pompen niet meer werken is het meeste onder water gelopen. Het is een interessante rondleiding van een uur of 2 onder de grond die begint met een afdaling in een liftje waar je met 15-20 man ingepropt wordt (je moet niet claustrofobisch zijn). Op 30 meter is de temperatuur stabiel rond de 15 graden, maar ons werd verteld dat het dieper veel warmer wordt en de mijnwerkers daar vroeger in temperaturen tegen de 35-40 graden moesten werken. Meestal deden ze dit dan ook met nagenoeg geen kleding aan omdat de warmte en de hitte je huid dan op een gegeven moment gewoon sloopt.

Met de trap gingen we nog een niveau lager, tot 60 meter diep, met een trap die speciaal voor de toeristen is aangelegd. De mijnwerkers zelf moesten vroeger in een smalle schacht werken die schuin naar beneden liep en aan het eind van de shift lieten ze zich gewoon naar beneden glijden. Als je zo in die kleine sleuven in de rots kijkt moet je er niet aan denken. Her en der zette de gids nog even wat apparaten aan zoals een boor en een grote ventilator buis, waarmee gelijk duidelijk was waarom er zoveel mensen met gehoorschade uit de mijnen kwamen. Na een uur of 2 ondergronds gingen we weer omhoog waar we nog door de “wasfabriek” werden geleid waar de kolen gewassen en gesorteerd werd.

Na het bezoek aan de kolenmijn zijn we nog ergens op een terrasje wat gaan eten waarna we de rest van de middag heerlijk relaxend bij het huisje hebben doorgebracht (onderbroken door af en toe wat Jeu-de-Boules of Badminton).

 

Foto’s van deze dag