Home » Cuba » Sierra Maestra
Dec
24

Sierra Maestra

Toen ik mijn bed uitkwam vanmorgen moest ik gelijk rennen naar het toilet. Niet hoe je de dag hier wil beginnen. Activiteiten beginnen vandaag om 9 uur dus geen haast. Het ontbijt is toch ook pas vanaf 7:30. Niet zo uitgebreid als de afgelopen dagen maar prima te doen met onder andere heerlijke Hollandse kaas, gebakken eieren en omelet.

Ik ga na het ontbijt nog eens op het toilet zitten maar er komt niets meer, dus gok ik het er maar op en ga mee met de wandeling. Het is deze keer een wat stevigere wandeling dan 2 dagen geleden. Met name in het begin wordt er flink geklommen. Als we eenmaal boven zijn wordt het allemaal wat vlakker en lopen onder andere langs een boerderij. Een stukje verder komen we bij een riviertje waar ook gezwommen kan worden in een poel. Alleen Yvette laat zich hierdoor verleiden. We blijven hier nog wat relaxen voordat we verder lopen. We stoppen ook nog bij een boerderij waar we koffie krijgen en binnen en buiten mogen fotograferen. Het lijkt allemaal wat armoedig, maar de mensen lijken er toch gelukkig mee. Na de koffie lopen we wat verder en worden we bij een andere boerderij getrakteerd op vers fruit. Met name de mango en ananas vond ik erg lekker, de cacao is niet echt eetbaar en de grapefruit is ook niet mijn ding. We lopen nog een klein stukje door en via een trap dalen we af naar de achterkant van het hotel.

Het is inmiddels half een en ik ga me even snel opfrissen voordat ik in het restaurant een sandwich met kip ga halen. Dat moet je hier dus letterlijk nemen en oppassen want zelfs de botjes zitten nog in de kip. Na dit lekkere broodje trek ik me even terug en ga douchen. Na het douchen alle muggenbeten even insmeren want mijn kuiten zijn, ondanks de 80% Deet waarmee ik ze heb ingesmeerd, toch helemaal lekgeprikt. Ik tel zo snel 30-35 bulten per been. Daarna toch maar weer insmeren met Deet voordat ik me om 4 uur meld bij ‘Professor Abel’ die wat gaat vertellen over de historie van Cuba tot en met de revolutie. Het verhaal begint toen Columbus hier kwam en dacht dat hij Japan had gevonden in de 14e eeuw. Van daarvoor is heel weinig bekend. De oorspronkelijke bevolking werd tot slaven gemaakt en gedwongen goed en zilver te zoeken. Maar dat was niet veel aanwezig in Cuba dus verloren de Spanjaarden hun interesse. Ze bouwden wel wat settelements om het land te claimen. Pas toen in andere delen van Zuid Amerika goud werd gevonden werd Cuba weer interessant als base-of-operations vanwaar alle kostbaarheden in vloten naar Spanje kon worden gebracht.

Heel lang bleef Cuba onder bewind van Spanje en de oorspronkelijke bevolking werd nagenoeg uitgeroeid. Nieuwe slaven werden uit Afrika gehaald en de huidige bevolking van Cuba bestaat dan ook uit een mix van Spanjaarden, Afrikanen, een klein beetje oorspronkelijke bewoners en wat Fransen die hierheen kwamen na de revolutie op Haïti. Abel verteld nog meer over de pogingen tot revolutie met minder of meer effect maar het is niet helemaal blijven hangen. Uiteindelijk was er een status waar diverse partijen samen konden regeren, maar omdat een sterke linkse partij de macht leek te gaan krijgen werd hier onder aansturing van de VS een stokje voor gestoken en greep Batista de macht. Dat is het moment dat de rebellen onder leiding van Fidel Castro begonnen. Die werden eerst nog verslagen en Fidel werd uiteindelijk gepakt. De speech die hij hield bij zijn verdediging was de basis waarop hij later zo populair werd. Toen hij van Batista pardon kreeg ging hij naar de VS en kwam later met een enkele tientallen strijders terug. Ze werden echter onderschept en slechts enkele van hen wisten de bergen te bereiken. Echter vanuit de ‘underground’ werd zijn leger aangevuld en na een paar strategische goede zetten werden de overwinning behaald.

Om half 7 zouden we nog wat drinken vanwege de verjaardag van Berenice, maar alle drank ligt in de bus. Er Leo, onze chauffeur mest vanmorgen helemaal naar Santiago omdat zijn tankpas niet werkt. En blijkbaar is hij daar op allemaal bureaucratische ellende gestuit waardoor hij nog steeds niet terug is. Die staatsbedrijven werken blijkbaar niet altijd efficiënt. 7 uur eten, kalkoen want het is immers kerstavond, al leeft dat bij ons helemaal niet. We blijven daarna nog tot een of 11 zitten met drankjes, muziek en dans.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag

Comments are closed.