Fes

Ook vandaag hoeven we niet zo vroeg op, we vertrekken namelijk om 9 uur en blijven in de stad Fes waar de de diverse bijzondere plekken gaan bezoeken. We rijden het nieuwe stadsdeel uit en komen dan in het stadsdeel uit de 14e eeuw waar we een stop maken bij het koninklijk paleis waar we alleen de poort van kunnen fotograferen (je mag er niet in). Dit paleis complex is wel 82 hectare groot. We lopen vervolgens door een lange straat om een beetje van de sfeer te proeven en stappen uiteindelijk weer in de bus.

Het miezert een beetje dus de paraplu’s zijn al weer open geweest. Als we echter bij de Medina (oudste stadsdeel uit de 9e eeuw) aankomen is de regen echter alweer opgehouden. We maken eerst vanaf een oud kasteel op de helling een paar mooie overzichtsfoto’s en dan rijdt de bus naar de rand van de medina. Rond deze medina staat een 15 kilometer lange muur en de medina zelf is 300 hectare groot. Er wonen ongeveer 250.000 mensen. We maken direct onze eerste stop bij een fabriekje waar mozaiekstukken en aardewerk worden gemaakt. Uiteraard is er ook weer een winkeltje. Na deze stop gaan we koffie drinken en Rachid heeft gebak gehaald ter ere van de verjaardag van Jorik die vandaag, op 2e kerstdag, 26 is geworden. Terwijl we koffie drinken zien we ook de eerste zonnestralen doorkomen.

Na de koffie gaan we verder de medina in die bestaat uit 9000 smalle steegjes die door elkaar kronkelen. Zonder gids zou je hier heel snel hopeloos verdwalen. We brengen nog bezoekjes aan diverse workshops waarvan de leerlooier het meest interessant is. Vanuit de winkel kijk je namelijk ook uit over de baden waar het leer in gelooid wordt en waar de verschillende kleuren in verfbaden zit. We maken een paar mooie foto’s voordat we na nog een wandeling ergens gaan lunchen. Na een voorgerecht bestaande uit allemaal kleine bordjes met gerechtjes (peen, een soort komkommer, bonen in een sausje, mix van rode groenten, etc) nemen de meeste van ons hier de lokale specialiteit genaamd Pastille. Dit is bladerdeeg met een vulling van kip, gemalen noten, saffraan en andere kruiden en bovenop zit nog wat zoets. Het is erg lekker en vult ook heel erg.

We vervolgen de toer door de medina en inmiddels is het ook best warm geworden (de trui en de jas zijn al een tijdje uit). Tegen 4 uur is de excursie afgelopen en gaan we terug naar de bus die ons naar het hotel brengt. Onderweg besluiten nog een 5-tal mensen uit te stappen om zelf nog wat door de stad te wandelen, die nemen later wel een taxi. Ik ga met de rest in de bus naar het hotel. Nadat ik Rachid heb betaald voor de excursie naar de woestijn morgen, ga ik mijn kamer in om even een stukje te schrijven voor mijn blog. Daarna ga ik nog wat drinken voor het eten dat om 7 uur is. Vanavond vroeg naar bed want morgenochtend gaat om 06:00 de wekker voor de lange rit door de bergen.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag