Reisdag met hoogste punt

Vandaag wordt het hoogtepunt van de reis bereikt… het letterlijke hoogtepunt dan. Tijdens onze rit van Arequipa naar Chivay in de Colca vallei passeren we namelijk over een punt dat op 4910 meter hoogte ligt. Omdat de rit niet echt lang is mogen we een beetje uitslapen en is het vertrek pas om 08:00.

Helaas ging het ophalen en inladen van de koffers allemaal niet soepel dus we liepen al snel uit. Tijdens deze rit hadden we een aparte gids die wat over deze omgeving vertelde. We maakte onderweg een korte stop om Guanaco’s te fotograferen en een tussenstop om Coca thee te drinken en ook daar liep het allemaal weer uit, dus extra stops voor foto’s van de kuddes Lama’s en Alpaca’s sloegen we maar over.

Naarmate we hoger en hoger kwamen voelde je de druk in je hoofd wel toenemen en ik had ook wat last van mijn neusholte. Maar dat kan ook door de droge lucht komen. Kortademigheid, hoofdpijn of andere symptomen van hoogteziekte werden niet echt gevoeld. Van de 4910 meter zakte we weer langzaam af naar ongeveer 3500 meter waar Chivay ligt met nog wel een tussenstop om een foto van het stadje te nemen vanaf hoogte.

In het stadje aangekomen was het al weer na 2 uur dus zijn we eerst maar wat gaan eten. Pas daarna zijn we doorgereden naar het hotel Pozo del Cielo. Dit is weer een heel leuk hotel met huisjes met stucwerk aan de buitenkant en veel donker hout. Ertussenin liggen pleintjes, straatjes en inhammen, etc, alleen jammer dat er nergens een terrasje of parkje is waar je even lekker in de zon kan zitten ofzo. Ik had dit keer ook een mooie ruime kamer.

Het advies is om lekker rustig aan te doen om te acclimatiseren, het lichaam moet wennen aan de hoogte. Uiteraard, eigenwijze Nederlanders als wij zijn, luisteren we niet en met een paar mensen zijn we de heuvel opgeklommen vlak naast het hotel. Boven op deze heuvel licht een (Inca?) ruine met een torentje en een heleboel soort stenen iglo’s. Alleen jammer dat er nergens informatie over te vinden is. Na een tijdje rondlopen (op en af) begon ik nu toch wel hoofdpijn te krijgen dus ik haakte een beetje af. Een paar mensen gingen nog verder, ik ging samen met een paar anderen terug naar het hotel.

‘s-Avonds zijn we in het stadje gaan eten en heb ik, net als veel anderen, een Alpaca biefstuk genomen. Op zich best lekker alleen waren de porties hier niet echt ruim. Terug in het hotel waren de meeste wel aan slaap toe, ik zeker want ik had inmiddels een flinke hoofdpijn. Een aantal wilden nog wel even zitten (met als voornemen zonder drank), maar alles was zo’n beetje dicht hier. Volgens mij is toen iedereen het bed maar ingedoken.

 

Foto’s van deze dag