2021 Baltische Staten en Finland

Van 15 tot en met 28 augustus 2021 heb ik de 14-daagse rondreis Litouwen, Letland, Estland & Finland gedaan via Djoser. De reis begon in de hoofdstad van Litouwen; Vilnius. Een leuke oude stad waar we 2 nachten verbleven en urenlang hebben rondgelopen (meer dan 17 kilometer volgens de stappenteller). Vervolgens reisden we via Trakai en Kaunas naar de Koerse Schoorwal waar we ook twee nachten verbleven en het plaatsje Nida bezochten. De volgende dag nog een bezoek aan de Heuvel der Kruizen voordat we de grens over staken.

De reis vervolgde in Letland waar we nog het Rundale paleis bezochten voordat we doorreden naar Riga. Ook hier werden de nodige kilometers gelopen in de oude stad. Riga is een stuk groter dan Vilnius en ook wat ruimer opgezet. De gebouwen zijn hier ook groter, blijkbaar was hier meer geld beschikbaar. Veel reisgenoten vonden Riga mooier dan Vilnius, ik zelf vond Vilnius wat gemoedelijker, gezelliger. Na 2 nachten in Riga bezoeken we nog kastelen in Gaujas national park voordat we de volgende grens oversteken, namelijk Estland in.

In Estland verblijven we eerst 2 nachten nabij het dorpje Kurassaare op het eiland Saaremaa. Het hotel heeft uizicht op het prachtige kasteel. We maken hier nog een dagtocht over een schiereiland en bezoeken uiteraard het kasteel. Op het eiland maken we nog een paar mooie stops onderweg naar Tallinn. Dat is naar mijn mening toch de mooiste van de 3 hoofdsteden in de Baltische staten. Ook hier komt mijn stappenteller op de vrije dag weer richting 18 kilometer vooral omdat ik ook naar het Kadriorg paleis loop dat bijna 3 kilometer van de oude stad ligt.

Met de veerboot voeren we van Tallinn naar Helsinki en vandaar reden we met de trein naar de oude hoofdstad Turku. Hier verbleven we 2 nachten en bezochten we de bezienswaardigheden, vooral het oude kasteel was een positieve verrassing van binnen. Daarna gingen we met de trein weer terug naar Helsinki waar we nog een halve dag de tijd hadden en een rondje langs de havens en de twee grote kerken maakte. In de avond nog een afscheidsdiner en de volgende dag vertrokken we weer vroeg richting Nederland.

 

Reisverslag Reisverslag Foto's Foto’s Filmpjes Filmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen (vastgelegd met mijn GPS recorder).