2023 Balkan

Van 6 tot en met 20 mei 2023 heb ik de 15-daagse rondreis Balkan: De verrassing van Oost-Europa gedaan via Sawadee. We vlogen op Dubrovnik in Kroatië maar reden gelijk door naar Trebinje in Bosnië-Herzegovina. De volgende dag bezochten we het Tvrdos klooster en reden vervolgens door naar Mostar waar we onder andere de beroemde Stari Most brug bekeken. Onze volgende bestemming was Sarajevo waar we 2 nachten verbleven en onder andere de plek bezochten waar Frans Ferdinand is vermoord (wat de aanleiding was voor de start van de eerste wereldoorlog). Aanrader is ook het Warchild museum, erg indrukwekkend om de oorlogsverhalen van kinderen te lezen.

We gingen daarna de grens over naar Servië waar we verbleven in Kustendorff. Dit is een dorpje dat is gebouwd voor een film van regisseur Emir Kusturica. Hier maakten we de volgende dag nog een mooie treinrit de berg op en af met de historische Sargan Eight spoorweg. Daarna reden we door naar Sirogojno, waar we sliepen in huisjes in een openluchtmuseum. De volgende dag kregen we daar ook nog een rondleiding die door de regen wel wat werd ingekort. 

 

We gingen daarna weer een grens over, deze keer naar Montenegro. We reden naar Zabljak waar we een wandeling maakten langs het Zwarte Meer in Durmitor Nationaal Park. Een dag later reden we naar Katun waar we in de bergen overnachtte in een eco village. Kleine houten huisjes waarvan de meeste geen toilet hebben en alleen een houtkachel. We maakten hier wel een mooie wandeling naar de top van de Zekova Glava. We reisden door naar Virpazar waar we weer een keer 2 nachten verbleven. Hier maakten we een tocht over het Skadar meer en hadden we een uitgebreide wijnproeverij met allerlei lokale hapjes. Via Budva  reden we naar onze volgende bestemming Kotor, wat mij betreft de mooiste plek die we bezocht hebben. We bleven hier 3 nachten. We maakten hier de mooie maar zware klim naar de vesting op de berghelling (1426 treden) en een dag later een uitstapje naar Lovcen Nationaal Park waar we het mausoleum van Petar Njegos en het stadje Cetinje bezochten.

Op de voorlaatste dag gaan we de grens weer over naar Kroatië, waar we onze reis besloten in het mooie Dubrovnik voordat we de volgende dag weer naar Rotterdam vlogen.

Reisverslag Reisverslag Foto's Foto’s Filmpjes Filmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen (vastgelegd met mijn GPS recorder).