2023 Taiwan

Van 28 oktober tot en met 11 november 2023 heb ik de 15-daagse rondreis Taiwan: Een bijzondere reis door het heden en verleden gedaan via Djoser. De reis begon in Taipei waar we natuurlijk de Taipei 101 toren bezochten, maar ook al gelijk een aantal tempels bekeken (wat wel een standaard thema is geworden van deze reis want er staan er veel, heel veel). Onder andere de Longshan tempel hebben we bezocht en daar bleek al gelijk dat het wat tempels betreft hier vaak een mix is van Boeddhisme, Taoïsme en Confucius. Ook bezochten we hier in de avond onze eerste night-market en ook daarvan zouden we er meer zien. Vanuit Taipei maakten we een uitstapje naar het Yehliu Geopark voordat we naar Hualien doorreisden. Bij Hualien hadden we daarna een volledige dag om de Tarako kloof te bezoeken en ook stopten we nog even bij de Changchun Shrine ter nagedachtenis aan de mensen die de wegen hier door de bergen hebben gebouwd.

Weer een dag later gingen we via Sanxiantai, waar een beroemde acht-bogenbrug staat, door naar Chihpen National Park nabij Taitun. Hier maakten we na aankomst al gelijk een pittige wandeling door het park. De dag erop reden we via Cape Eluanbi door naar Kenting waar we ook een volledige dag hadden om Kenting National Park te bezoeken. De wandeling in dit park vond ik het hoogtepunt van de reis, een prachtige route met goede aangelegde paden, uitzichtpunten, grotten en ook een paar apen gespot. Vanuit Kenting reden we de dag erop weer door naar Foguangshan waar we zowel het nieuwe als het oude Fo Guang Shan Monastery complex bezochten. In het oude complex overnachtten we ook in een gebouw dat normaliter voor pelgrims bedoeld is maar ook veel voor toerisme wordt ingezet nu. We verwachtte zeer spartaanse omstandigheden maar dat viel erg mee. Gewoon een prima kamer met airco, goede douche, maar wel vrij harde bedden.

Na de ochtendceremonie bezochten we eerst het vroegere Britse consulaat en de Lotus-pond in Kaohsiung, een mooie omgeving wederom met veel tempels en pagoda’s. Ook een bezoek aan Fort Zeelandia mocht niet ontbreken natuurlijk, hier zie je de resten van de hoogtij dagen van het VOC. Daarna reden we door naar Tainan waar we ook weer een hele dag de tijd hadden om rond te zwerven. Natuurlijk zaten daar weer diverse tempels tussen, maar ook de Chikan Towers die gebouwd zijn op de resten van een VOC fort en de shrine ter nagedachtenis aan Koxinga die de Nederlanders hier verjaagd heeft. Onze laatste bestemming was bij Sun Moon Lake, ook hier hebben we een volledige dag waar we een stukje varen over het meer, de Cien pagoda bezoeken en een stukje langs het meer wandelen. Een paar reisgenoten zijn zelf rond (30km) het meer gefietst (met elektrische fietsen). De reis eindigde met een lange reisdag met onderweg nog stops bij de Wen Wu tempel en in Taichung, de tweede grootste stad in Taiwan. Vervolgens naar het vliegveld waar we midden in de nacht (00:45) weer vertrokken naar Nederland.

ReisverslagReisverslagFoto'sFoto’sFilmpjesFilmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen.