2018 Uganda

Van 13 juni tot en met 4 juli 2018 heb ik de 22-daagse rondreis Uganda: Door het groene hart van Afrika gedaan via Sawadee. We vlogen op Entebbe waar we de volgende dag met een kleine groep naar Ngamba Island voeren waar een chimpansee opvangcentrum zit. De chimps lopen hier vrij rond, maar worden wel gevoerd omdat het eiland bij lange na niet groot genoeg is voor de hoeveelheid apen. We reden in de middag door naar Jinja waar we de volgende dag de “bron van de Nijl” bezochten. Wat echt de bron is staat ter discussie, maar hier wordt het water uit Lake Victoria aangevuld met ondergrondse bronnen. De dag erop reden we naar Namwendwa, midden in het boerenland van Uganda en bezochten daar onder andere een schoolcomplex. Na 1 nacht in een tentje en nog een wandeling, onder andere aan een stokerij van sterke drank uit rietsuiker, reden we door naar Mbale waar we 2 nachten verbleven. Vanuit Mbale bezochten we Sipi Falls waar een stevige wandeling op het programma stond.

De reis ging verder met een lange reisdag richting Murchison Falls waar we 3 nachten verbleven. Hier vermaakten we ons met onder andere game-drives, een mooie boottocht en een wandeling langs de waterval. We vervolgden onze reis met weer een lange rit naar Hoima gevolgd door nog een reisdag naar Kibale Forest waar we 2 nachten verbleven. De dag daartussen hielden we de chimpansee trekking in dit park. De chimps zijn gewend aan bezoekers en blijven dus rustig boven in de bomen zitten terwijl wij ons beneden door het oerwoud worstelden. De volgende bestemming was Queen Elizabeth Nationaal Park waar we een boottocht maakten door het Kazinga kanaal dat bekend staat om de grote populatie nijlpaarden maar waar nog veel meer dieren te zien zijn. De dag erop verder via Ishasha waar we op zoek gingen naar boomklimmende leeuwen. Dat was ons echter helaas niet gegund dus een beetje teleurgesteld door naar Lake Bunyonyi. Prachtig meer in een prachtige omgeving en een van de meest gewilde vakantiebestemmingen voor de Ugandezen zelf omdat je in dit meer wel kan zwemmen (in Lake Victoria kan dat niet vanwege de bilharzia).

Onze volgende bestemming was Bwindi National Park waar het hoogtepunt van de reis op het programma stond, namelijk de gorilla trekking. Na een onrustige nacht voor de meesten in mijn groep (toch wat nerveus) maken we in kleine groepen de trekking naar verschillende families. Een prachtige ervaring om die beesten zo dichtbij te zien en ze soms zelfs naar je toe komen om je te begroeten. Na nog een extra dag om bij te komen in ons hotel aan Lake Mutanda reden we door naar Lake Mburo voor onze 2e nacht in een tentje. Dit keer slapen met geluiden van de nijlpaarden die een meter of 50 verderop in het water liggen. Hier deden we ook nog een game-drive en daarna gingen we door naar de Ssese Islands in Lake Victoria voor de afsluiting van de reis. Op de laatste dag voeren met een veerboot in een uur of 4 naar Entebbe waar we nog een excursie deden naar Mabamba Swamp voordat we in het vliegtuig naar huis stapten.

Reisverslag Reisverslag Foto's Foto’s Filmpjes Filmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen (vastgelegd met mijn GPS recorder).