2015 Cuba

Van 14 december 2015 tot en met 2 januari 2016 heb ik de 21-daagse rondreis Levendige sfeer en swingende salsa in Cuba gedaan via Sawadee.

De reis begon in Havana waar we direct al 3 nachten verbleven. Twee volle dagen dus om de sfeer van deze stad op te snuiven. Het eerste wat je in Cuba opvalt zijn de vele bandjes die her en der op straat staan te spelen. Dat kom je overal in Cuba wel tegen. Ook natuurlijk de oude Amerikaanse auto’s, die leuk zijn om te zien, iets minder leuk om te ruiken. Na Havana reden we via Las Terazzas naar Vinales in het hart van de sigaren industrie waar we 2 nachten verbleven. we bezochten in die omgeving onder andere een sigarenfabriek en een rumfabriek. Voordat we uit Vinales vertrokken naar Santa Clara maakten we ‘s-morgens nog een wandeling waarbij we ook een tabaksboer bezochten en daar nog wat sigaren kochten. In Santa Clara bleven we 1 nacht en reden dan door naar Cienfuegos. Ook daar 1 nacht en dan door naar Trinidad, een van de leukste stadjes die we bezochten omdat de stad 100 jaar lang een spookstad is geweest en alles dus nog heel authentiek is. We bleven daar 2 nachten en sliepen in “Casa Particular”, een kamer bij mensen thuis (overigens prima kamers, er was zelfs een airconditioning).

Dan doken we het minder bekende oosten van Cuba in met een hele lange reisdag naar de Sierra Maestra, de bergen waar Fidel Castro zich aan het begin van de revolutie in verborg. We bleven 2 nachten in deze mooie omgeving met veel natuur voordat we doorgingen naar Baracoa. Onderweg kwamen we langs Guantanamo en moesten we een bergrug over met veel slingerende haarspeldbochten. We bleven 2 dagen in Baracoa voordat we over diezelfde bergrug weer terugreden, weer langs Guantanamo (waar we nog even op een uitkijkpunt stopten maar de Amerikaanse basis is zover weg dat zelfs met een verrekijker je alleen witte puntjes van gebouwen ziet) door naar Santiago de Cuba waar we ook weer 2 nachten bleven en veel te zien was. De volgende stop, weer een stuk terug naar het westen, was Camaguey. Een leuk stadje met erg verwarrende inrichting. Geen straat is evenwijdig dus je verdwaalt er zo. Een nachtje hier en dan gingen we naar het eindpunt van onze reis, Varadero. Volgens sommige niet echt Cuba meer, het is een grote landtong met een flink aantal enorme all-inn resorts. Ons resort had al ruimte voor 2000+ gasten. We bleven hier 3 nachten en vierden hier ook oud-en-nieuw voordat we weer via Panana naar huis vlogen. Een mooie reis zat er weer op.

Reisverslag Reisverslag Foto's Foto’s Filmpjes Filmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen (vastgelegd met mijn GPS recorder).