Sarajevo

Er is vandaag geen programma dus we zijn vrij om op eigen gelegenheid de stad verder te bekijken. Na een prima ontbijt, helaas wat verstoord door een hele grote groep tieners (scholieren) in het hotel, ga ik om kwart over 9 op stap samen met Erik, Ido, Rommy, Sandra en Ellen.

We bezoeken eerst weer het gemeentehuis waar we deze keer naar binnen gaan voor de tentoonstelling van moderne kunst. Daarna bezoeken we nog een paar kerken waar we gisteren tijdens de stadstour wel langs kwamen, maar niet naar binnen gingen. Onderweg pakken we ook nog het museum over de aanslag op Frans Ferdinand mee, maar dat stelde niet veel voor (1 kamer). De lunch bestaat uit een broodje dat we bij de bakker halen maar uiteraard stoppen we nog wel een paar keer op een terrasje. Al met al toch nog over de 20k stappen vandaag.

Het meest indrukwekkende bezoek was bij het War Childhood museum. Gesticht door een man die zelf kind was in de oorlog op de Balkan die een boek had geschreven met teksten van andere mensen die hun jeugd in de oorlog hebben doorgebracht. Uiteindelijk is dat uitgebreid met een verzameling van dingen die deze kinderen belangrijk vonden. Ze hebben er daar nu honderden van maar er worden er ongeveer 50 geëxposeerd en die wisselen ze dan regelmatig. Al die items hebben dan een stukje tekst van die personen erbij en sommige van die teksten komen hard binnen (zie foto’s).

Later komen we ook nog bij een ander museum over de oorlogservaringen maar die sla ik samen met Ido en Sandra maar over, we hebben genoeg ellende gezien vandaag. Ondanks de mindere weerberichten was het toch best zonnig en warm vandaag, maar tegen 6 uur koelt het toch ineens sterk af. We gaan dus toch maar ergens binnen dineren en nadien voor de liefhebbers bij een van de winkeltjes hier een paar stukjes baklava halen voordat we teruggaan naar het hotel.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag