Mostar – Sarajevo

We hebben vanmorgen ruim de tijd, we vertrekken namelijk pas om 11 uur richting Sarajevo. Dus een beetje uitslapen, want het ontbijt gaat toch pas om 8 uur open, en daarna nog een uurtje of twee hier de stad bekijken. Ik ga met Koos en Ineke nog even langs het strandje onder de beroemde brug en daarna zoeken we een leuk terrasje op.

Om 11 uur staan we bij de bus en gaan we weer op pad. Het is ongeveer 2 uur rijden naar Sarajevo, maar onderweg stoppen we nog voor de lunch bij een restaurant gespecialiseerd in lamsvlees. Sommige laten zich verleiden tot een uitgebreide lunch, aan mijn tafel bestelt iedereen een broodje lamsvlees. Dat blijken toch nog flinke broodjes te zijn, en dat voor 3 euro. We nemen er ook uitgebreid de tijd voor en rijden daarna door naar Sarajevo waar we rond 3 uur inchecken bij hotel Saraj. Niets te klagen, ik heb een ruime kamer met 2 bedden, bankstel en bureau, en een ruime badkamer met inloopdouche. En de WiFi is hier ook prima geregeld.

We hebben even tijd voordat we vertrekken voor de stadstour van Sarajevo om half 5. De stad ligt in een dal met huizen op de heuvels rondom dat dal. Ons hotel ligt bovenop een van de heuvels en het is een steile afdaling naar het oude centrum. Hier stroomt ook nog een rivier maar dat lijkt nu meer een kanaal. De huizen zijn in verschillende stijlen gebouwd, sommige uit de Ottomaanse tijd en sommige uit de Hongaarse en Joegoslavische tijd. En uiteraard ook nog een aantal moderne van na de oorlog in de jaren 90. Van alles naast elkaar wat soms vreemde contrasten geeft. Veel van de oudere gebouwen, met name de woningen en flats, zitten vaak nog vol kogelgaten uit de oorlog 30 jaar geleden.

De stadstour brengt ons langs het gemeentehuis, langs de plaats waar de Frans Ferdinand van Oostenrijk vermoord is, wat de trigger was voor de eerste wereldoorlog, maar ook de diverse kerken en moskeeën mogen weer niet ontbreken. Waaronder de St. Michael kerk en de Gazi Hursev Bey moskee. Na een flinke rondleiding van een kleine 3 uur nemen we afscheid van de gids en zoeken we een restaurant op. Een aantal gaat op eigen gelegenheid, ik loop met de rest van de groep mee. Het eten is weer heerlijk, ik heb deze keer een gerecht met een soort platgeslagen gehaktballen. Rond 10 uur beginnen we aan de stevige klim terug naar het hotel. Het is inmiddels flink afgekoeld, maar door het omhoog wandelen wordt je vanzelf weer warm. In het hotel schrijf ik nog snel een stukje voordat ik mijn bed in duik.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag