Via Enna naar Mount Etna

Het regende gisteravond en dat vind ik achteraf helemaal niet erg. Want daardoor waren er veel minder mensen op straat en dus ook veel minder herrie. Het was gewoon stil vergeleken met gisteren dus ik heb heerlijk geslapen deze nacht. Vanmorgen nog een keer uitgebreid genieten van het fantastische ontbijtbuffet in dit hotel en dan gaan we weer op weg.

Rond half tien gaan we onderweg en het is twee uur rijden naar Enna. Tenminste, dat zou het zijn als we niet de zoveelste chauffeur hebben die gewoon de verkeerde kant op rijdt. En niet een keer. En met navigatie aan. Hoe moeilijk kan het zijn. Maar tegen lunchtijd komen we toch in Enna aan, een leuk dorpje boven op een berg op zo’n kleine 930 meter hoogte. We bezoeken eerst de kerk en daarna gaan we een klein hapje eten. Ik heb een croissant met chocolade, de dames die mij vergezellen een soort tosti met ham en heel veel kaas. Daarna nog even naar het kasteel om een paar mooie vergezichten op de foto te zetten en om twee uur zitten we weer in de bus.

We rijden door naar Nicolosi, een klein gehucht op de hellingen van Mount Etna op ongeveer 2000 meter hoogte. De laatste 15 kilometer gaan we zigzaggend door een soort maanlandschap met zwart vulkanisch gesteente, geen begroeiing en her en der staan wat vervallen huisjes die blijkbaar bij eerdere uitbarstingen zijn verlaten. Deze vulkaan is namelijk na de Stromboli, een eilandvulkaan hier vlakbij die toevallig vanmorgen weer een uitbarsting had, de meest actieve vulkaan van Europa. Er zijn heel vaak (kleine) uitbarstingen van de Etna, alleen in 2021 waren het er al 50. Daarom is de bovenste krater, die op 3300 meter ligt, ook gesloten. Hij wordt wel heel strak gemonitored en het zou dus wel veilig zijn om hier te zijn. De laatste grote uitbarsting was in 2002 en duurde drie maanden.

We komen aan na een kleine 2 uur rijden en het dorpje lijkt wat op een ski dorp. Er staan ook alleen maar een paar hotels, wat eettentjes en souvenirshops. We checken in bij Rifugio Sapienza, waar we maar een nacht verblijven. Morgen gaan we de vulkaan verder omhoog voor een excursie en daarna gelijk door naar onze volgende bestemming. We gooien de spullen op de kamer en gaan even een rondje foto’s maken. Daarbij kunnen we ook al gelijk een wandeling maken rond de Silvestri krater die heel laag ligt. De Etna heeft namelijk meerdere kraters.

Terug in het hotel nog even douchen en blijkbaar is het water uit de kraan niet drinkbaar (ik had er inmiddels al wat van gedronken) dus even een fles water gehaald in de bar om na te spoelen en ik voel al duidelijk aan mijn hoofd dat ik last heb van de hoogte. Dus veel drinken want dat helpt weet ik uit ervaring. Eten is inclusief en was ook weer prima. Nog even een stukje schrijven en dan duik ik mijn bed in.

Route van vandaag (eerste stuk mist)

Foto’s van deze dag