Corleto Monforte – Roscigno Vecchia

Ik lag pas heel laat in mijn bed gisteren omdat ik mijn blog nog wilde bijwerken, maar wel de beste nacht achter de rug tot nu toe deze reis. Blij dat ik de wekker had gezet die mij vanmorgen wakker maakte. Misschien dat het ook helpt dat het hier vrij fris is, in de slaapkamer is het net onder de 20 graden. Dat slaapt toch lekkerder.

Er zijn een paar opties vanmorgen, onder andere een stevige wandeling naar de kloof van Sammaro, waar 4 fanatiekelingen vanmorgen om 9 uur naar vertrekken, je kan ook paardrijden maar daar is geen interesse voor of een wandeling naar het verlaten dorpje Roscigno Vecchia. Eigenlijk was ik van plan met een boek een schaduwplekje op te zoeken vanmorgen maar het is best koud. Zo rond een uur of 10 is het nog maar 16 graden. Dus ga ik toch maar mee naar dat dorpje. Ik neem echter wel in mijn eentje de langere route over de weg en niet het slecht begaanbare bospad waar je bergschoenen en een lange broek voor aan moet. Ondanks de langere route ben ik toch een kwartier eerder in het dorpje en toen in de verhalen hoorde van deels weggespoelde paden, afgronden en overwoekerde en moeilijk begaanbare stukken was ik al helemaal blij dat ik de omweg had genomen. Een drietal reisgenoten wordt vanuit het hotel met de auto gebracht.

Het dorpje is aardig, niet heel bijzonder. Het kleine museum stelt al helemaal weinig voor. Blijkbaar is het dorpje vanaf 1907/1908 langzaam verlaten toen het door landverschuivingen te gevaarlijk werd. Nieuwe huizen werden hogerop gebouwd in wat nu het nieuwe Roscigno is. Er woont nog 1 man in dit oude dorp die ook vaak op de foto’s van deze plek ziet staan. Hij heeft dan ook wel een erg herkenbare, karakteristieke kop. We lunchen hier ook, vanuit het hotel wordt de pasta maaltijd overgebracht. Terug gaan we met de bus die wel erg lang op zich laat wachten. We zijn blijkbaar ook de enige klanten in de bus en de kosten blijken ook aan zo’n 50% hoger dan eerst vertelt (maar dan nog is het maar 2.30 per persoon).

In het hotel wordt vervolgens eerst een workshop pasta maken georganiseerd, gevolgd door een workshop met mozzarella en als laatste een wijnproeverij. Alleen voor die laatste moet betaald worden. Ik sla alles over, ga eerst douchen en daarna alsnog ergens wat lezen totdat het weer te koud wordt. In de middag is het hier lekker met een graad of 22/23 maar vanaf een uur of vier begint het al weer af te koelen. Voor het diner om 8 uur trek ik voor het eerst deze reis mijn trui aan en zelfs met trui heb ik het nog koud. Het eten is weer overdadig, alleen het voorgerecht voelt al als een volledige maaltijd met broodjes, kaasjes, gerookte ham, aubergine, etc. En daar komt dan nog een bord vol met vlees achteraan. We blijven nog een beetje hangen met een klein groepje en tegen half 12 gaan we naar de kamers. Morgen kunnen we uitslapen, het vertrek is pas kwart voor 11.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag