Pompeï en Napels ondergronds

Weer niet best geslapen vannacht met al die herrie buiten, maar vol goede moed beginnen we aan deze dag waarin we het grootste deel zullen besteden in Pompeï. We moeten al wat sneller ontbijten want kwart over 8 wil Linda vertrekken. Helaas ben ik deze keer degene die een minuut of 5 te laat is, dacht dat ik nog genoeg tijd had, maar niet dus.

We gaan met de trein naar Pompeï maar het is eerst dus nog een half uurtje lopen naar het station. De trein zit behoorlijk vol en het is een beetje drukken om binnen te komen. Geen zitplaatsen dus en we moeten toch een flink eind mee, een kleine 20 haltes. Een uurtje later staan we dus bij Pompeï waar Linda de kaartjes haalt en we gezamenlijk de site binnen gaan. Daarna is het ieder voor zich in principe, sommige hadden een audio guide van internet gedownload maar gaven het volgen daarvan al snel op omdat er delen van de site zijn afgesloten. Dus wisten ze telkens niet meer waar ze verder konden gaan.

Pompeï is verwoest in de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus waarbij er 10.000 tot 25.000 mensen zijn omgekomen. Doordat het vrij snel gebeurde en de stad daarna onder een laag stof en rommel bedekt werd is het allemaal goed bewaard gebleven. Ik was hier 8 jaar geleden ook al geweest maar herkende niet heel veel. Het is ook vrij groot en je kan hier bijna verdwalen. Van de vorige keer kon ik me herinneren dat er een paar hele mooie mozaïek afbeeldingen moesten zijn maar ik kon er maar een terugvinden. Samen met Jeroen dwaal ik door de vele straatjes en aan het eind lopen we nog naar Villa Mysteria dat een stuk buiten het stadje ligt. Op de terugweg moeten we haasten om op tijd bij de trein te zijn er regenen we nog flink nat door zo’n plotselinge gietbui die hier vaker voorkomen.

We zijn op tijd bij het station maar de trein die Linda dacht terug te nemen blijkt een duurdere express te zijn en dus moeten we nog 20 minuten wachten. We rijden met een trein terug en lopen naar het hotel. Daar snel iets droog aangetrokken en door naar Napels Underground waar we voor 4 uur tickets hadden. Hier ga je met een te diep de tunnels onder Napels in met ruimtes die ooit zijn ontstaan als putten. Sommige zijn zelfs nog open ondanks dat er hier geen water meer staat, dat is blijkbaar gestopt toen ze riolering hebben aangelegd. In de 2e wereldoorlog hebben hier nog zo’n 5000 mensen geschuild. Het stuk met de extreem smalle gangetjes sla ik over, ben al war claustrofobisch en met mijn postuur al helemaal bang dat ik klem kom te zitten. Deze toer eindigt nog met een bezoek aan een theater dat deels onder de grond ligt en nog wat kelders.

Tijd om te gaan douchen en daarna ga ik met Frieda, Jeroen, Esther en Yvonne wat eten. We zijn nog geen 100 meter van het hotel en weer zo’n heftige bui. Ondanks mijn paraplu ben ik doornat. Gelukkig droogt het hier ook snel en als we bij het restaurant zijn is mijn shirt al weer zo goed als droog. Heerlijk eten terwijl buiten de ene na de andere bui naar beneden stort. Gelukkig vinden we nog een -zo goed als- droog gaatje om het hotel te bereiken zonder nat pak.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag