Napels

Zoals gewoonlijk is mijn eerste nacht wat onrustig, en het helpt ook niet dat het hier in de omgeving van het hotel tot na middernacht behoorlijk druk is. Nadeel van een hotel midden in het centrum. En dan nog die vliegtuigen die laag over komen. Na een kleine vier uur slaap en een paar uur dommelen kom ik om 7 uur mijn bed uit. Half acht ontbijt en om negen uur gaan we de stad in.

De eerste indrukken van Napels krijgen we onder begeleiding van een lokale gids. Zoals wel vaker in Zuid-Europa dus compleet met zo’n oortje in. De gids vertelt een hoop maar bij mij gaat dat grotendeels het ene oor in en het andere weer uit. Tijdens de wandeling herken ik op een gegeven moment wel wat plekken van toen ik hier 8 jaar geleden al eens ben geweest. Toen hadden we maar een middag in Napels en hebben we maar een klein stukje gezien waaronder het Koninklijk Paleis en de Basilica di San Francesco di Paola. Op zich een prachtig gebouw met veel marmer, maar vol gespoten met graffiti, overal zwervers en het stinkt er naar pis. Toch wel jammer dat ze dat zo laten verpauperen.

Verder zien we onder andere Castel Nuovo, de Galleria Umberto I, de kathedraal van Napels en nog veel meer kerken want daar hebben ze er hier genoeg van. Sommige versiert met veel marmer, plafondschilderingen, houtsnijwerk, etc. Helaas begin ik wel steeds meer last te krijgen van mijn teentje waar ik de afgelopen weken een eksteroog vanaf probeer te krijgen. Dat gaat nog wat worden deze reis. Na de rondleiding splitst de groep zich op in kleinere groepen in te gaan lunchen. Kwart voor twee verzamelen we weer met een groot deel van de groep voor het tweede deel van de planning.

We lopen dan eerst weer helemaal terug richting de haven en pakken daar een soort treintje dat ons omhoog brengt naar het San Martino klooster met ook een paar mooie uitzichten over de stad. Er is ook een museum maar dat vond ik zelf niet veel. Terug gaan we lopen via de stenen trappen, een flink stukje, wat mijn voeten ook niet heel fijn vinden. Terug in de stad belonen we onszelf met een heerlijk ijsje. Daarna terug naar het hotel, douchen en half acht verzamelen voor het diner. Dat is ook weer een stuk lopen (weer gaan over de 25.000 stappen vandaag). We eten in een lokaal en zeer populair restaurant. Bizar hoe het er daar aan toe gaat. Alles gaat heel snel, eten staat zo op tafel, borden zetten ze dan bv niet bij iedereen neer maar ergens op de tafel en iedereen moet maar uitzoeken welke van hem/haar is. Veel geschreeuw en gedoe, vuurwerk buiten, sinds ineens een minuutje harde muziek, chaos. Leuke ervaring voor een keertje naar morgen weer gewoon rustig eten hoop ik.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag