Athene – Kalambaka

Het was alweer een korte nacht met zo’n 5 uurtjes slaap. Gelukkig kan ik in de bus slapen want we moeten vandaag een uur of 6 reizen. Nog snel een ontbijtje naar binnen werken voordat we de bus in duiken en we gaan op weg.

Onderweg hebben we nog wel een paar stops, eerst voor de koffie en ook om iets te eten te kopen voor de lunch. Want daarvoor stoppen we niet bij een restaurantje of iets dergelijks. Het is dus een beetje een karige maaltijd maar het is voor een goed doel, want zo hebben we straks meer tijd voor het bezoek aan de Meteora kloosters. Deze kloosters zijn gebouwd boven op de kliffen hier, en dat zijn dus een soort pilaren die nu bovenop geheel bebouwd zijn. De eerste bouw is al begonnen in de 11e eeuw en bijvoorbeeld de grootste is in de 14e eeuw flink uitgebouwd. In totaal waren er ooit 24 van deze kloosters en nu zijn er daar nog 7 van over. De bouw en ook het wonen daar was een flinke uitdaging want alles moest met netten omhoog getakeld worden, ook de mensen.

Wij bezoeken eerst het grootste complex en persoonlijk vind ik het vanaf afstand mooier dan tijdens het bezoek. Vooral ook omdat ze op die toppen liggen. Binnen zijn wel de panelen heel erg mooi gerestaureerd, maar misschien wel een beetje te goed waardoor het toch allemaal een beetje nep lijkt. Foto’s maken mocht echter niet. Omdat we voldoende tijd hebben bezoeken we eerst nog het naastgelegen, op een na grootste klooster, en deze is zeker aan de buitenkant wel de mooiste vind ik. En uiteindelijk via een mooi uitzichtpunt nog het vrouwenklooster, waar er zowaar een rij staat. En dat terwijl er nu net ook een onweersbui langskomt. Maar we zijn nog net op tijd binnen voor de druppels vallen. Als we even later buiten komen is het echter alweer droog. Op de temperatuur heeft het weinig invloed gehad, die blijft tegen de 30 graden.

Ondertussen is de F1 race begonnen in Spanje en terwijl Patrick en Hans met reisleidster Marja gaan wandelen naar het dorp (bleek achteraf anderhalf uur lopen) ga ik met de rest met de bus en kan ik nog de race kijken. In hotel Pan-Artemis checken we in, kijk ik de race af en dan komen Patrick en Hans ook terug. We gaan nog even wat drinken en vervolgens met de groep eten. Vanavond een keer op tijd naar bed want ik kan wel wat slaap gebruiken.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag