Trein naar Helsinki

Nog een keer genieten van het heerlijke ontbijt in het hotel en dan vertrekken we om half acht weer lopend richting het treinstation waar we de trein pakken. Deze trein brengt ons in 2 uur naar Helsinki waar we wederom een flink stuk moeten lopen. Gelukkig is het droog maar blijf het raar vinden dat hier niet iets voor geregeld is.

We checken in bij het GLO Hotel Art. Ik denk dat dit toch wel het beste hotel is dat we deze reis hebben gehad. Goed bed, niet zo vreselijk zacht als hij de andere hotels, prima douche, mooie, ruime kamer en het ziet er allemaal netjes uit. Er staat hier zowaar een waterkoker met instant koffie en thee. Veel zullen we er helaas niet van genieten want we blijven hier maar 1 nacht. Zelfs het ontbijt moeten we morgen overslaan omdat we weer vroeg weg moeten. We gooien snel de spullen op de kamer en ik loop met het bekende groepje Helsinki in.

We gaan eerst richting de haven en langs de kustlijn lopen we een stuk en onderweg stoppen we nog voor een kop koffie en hapje. De eerste kerk staat dan alweer op de foto. Daarna lopen we naar het observatorium maar dat staat helaas in de steigers dus daar is niet veel aan te zien. We lopen door naar het centrum van de havens waar ook de grote cruiseschepen liggen. Onderweg zetten we nog wat mooier oude gebouwen op de foto, daar staan er hier genoeg van. In de buurt is ook de grote kathedraal van Helsinki en een enorme orthodoxe kerk. Helaas kunnen we beide niet betreden, in de orthodoxe kerk is een bruiloft aan de gang en in de kathedraal wordt een concert opgenomen. Het is dan inmiddels tegen vier uur dus we besluiten naar het hotel terug te lopen. Ik ga nog even douchen en om 7 uur gaan we met de hele groep wat eten als afscheidsdiner.

Er was even wat verwarring toen ik met een paar reisgenoten om 7 uur bij de receptie stond en er verder niemand was, maar blijkbaar was het de bedoeling dat we bij het restaurant zouden verzamelen. Bij het restaurant blijkt dat er ook 2 reisgenoten niet bij zijn, Wilfred had een andere afspraak en Gerrien had ook afgezegd. Jet houdt een korte toespraak waarna we de verzamelde fooi aan Nina overhandigen en gaan eten. Het eten was goed maar wel wat beperkt in keuze en porties. En na het eten kwamen ze ook gelijk de rekening brengen. Ook erg prijzig maar dat is met alles hier in Finland. Een halve liter coca cola kost hier in de supermarkt al meer dan 2 euro. Alcohol is al helemaal niet te betalen. Maar dus geen kans om hier nog een toetje of koffie te bestellen dus ben ik met een klein groepje elders nog een ijsje gaan eten. Daarna snel terug naar het hotel en vroeg naar bed. Morgen vertrekken we vroeg op weg naar huis.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag