Home » Madagaskar » Trein naar Manakara
May
11

Voor vandaag staat een mooie treinrit op het programma van Sahambavy naar Manakara. Maar daarvoor moesten we wel eerst de ontberingen ondergaan, en dan met name het opstaan om 5 uur om vervolgens om 05:30 te proberen een ontbijtje naar binnen te proppen. Sommige ging dat beter af dan anderen. Ik sla zelf al het brood over en neem alleen een omelet met wat koffie.

De trein gaat bergaf, begint op 1100 meter hoogte en eindigt op 4. De lengte is maar 163 kilometer maar er zijn 18 stops in dorpjes waarvan sommige alleen per deze trein te bereiken zijn. We gaan ook door 48 tunnels en rijden lang prachtige dalen en bergwanden. Als we instappen is het fris en behoorlijk mistig. Je wordt gewoon nat als je buiten loopt. De trein vertrekt wel precies op tijd en dat is al een hoopvol begin want volgens mijn reisgids kan de rit tussen de 12 en 24 uur duren. Wij hopen natuurlijk op dat eerste. Na een uurtje komen ook al de eerste zonnestralen door en dan ziet het er allemaal een stuk vrolijker uit.

We zitten in de eerste klas maar nog is het allemaal krap, oud en afgeleefd. De stops zijn wel leuk want het is voor deze dorpjes duidelijk een hoogtepunt als de trein langskomt. Dat gebeurt ook maar twee keer in de week (de trein naar beneden tenminste). Als we om 11:15u bij de langste stop aankomen staat mijn thermometer inmiddels op 30 graden. Als we drie kwartier later weer verder rijden is dat 33. Gelukkig wordt het even later wat meer bewolkt en zakt de temperatuur weer wat terug. We genieten van de mooie uitzichten en leuke dorpjes waar vooral kinderen je van alles willen verkopen (vooral eten). Wel telkens opletten want als de fluit gaat moet je snel de trein weer in. Een paar keer gaat dat bijna mis.

Op een gegeven moment ben je het toch wel zat want het blijft een lange zit. Vooral toen het donker begon te worden en je niet meer naar buiten kon kijken werd het een stuk minder leuk. Ook kwam er nu veel ongedierte de trein in waaronder een enorme mot met een soort uilen gezicht op zijn vleugels. Ik heb mijn speakertje eens aangesloten en toen hebben we nog een uurtje ‘raadt het nummer’ gespeeld voordat we rond half 8 aankwamen in Manakara. Daar werden we door de bus opgehaald en naar hotel Parthenay gebracht.

Snel nog wat eten bestellen en douchen terwijl het werd klaargemaakt. Na het eten nog een drankje en toen kwamen de vele hints van het personeel dat ze toch wel wilde sluiten (deuren en luiken gingen dicht, lichten uit, glazen werden opgeruimd, etc). Tegen 11 uur was ik in mijn kamer. Nog even de blog bijwerken voordat ik mijn bed in stapte, morgen lekker uitslapen, we vertrekken pas om 13:00u. En dat slapen gaat met de rollende branding van de zee op de achtergrond vast goed lukken.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag

Comments are closed.