Grote Tsingy

Na de kleine Tsingy van gisteren staat vandaag de grote Tsingy op het programma. We vertrekken iets later dan gisteren (half 8) en we moeten vandaag eerst een uur hobbelen met de terreinwagens.

Oorspronkelijk waren er drie opties vandaag, de korte route van 2 uur langs de Tsingy, de Route van 4 uur en de route can 6 uur. Maar vanwege de overval op een auto met (Nederlandse) toeristen een paar dagen geleden hier vlakbij mogen we alleen nog in kolonne rijden. Dat betekent dat dan iedereen zou moeten wachten op de 6 uur lopers voordat we terug kunnen rijden. We komen tot een compromis, de 6 uur wordt geschrapt en de 2 uur wandeling wat verlengd zodat we allemaal ongeveer tegelijk terug zijn. Ik ga met 5 anderen de 2 uur wandeling doen.

De 4 uur tour naar de top van de Tsingy is erg uitdagend en de mensen moeten ook bergbeklimmertuigjes aan. Ook moeten ze door smalle grotten van soms 20 meter lang en heel smal. Ik krijg al nachtmerries als ik er aan denk daarin vast te komen zitten. Jammer want de klim had ik best wel leuk gevonden denk ik. Vooral Suzanne was nog veel meer teleurgesteld, ze wilde heel erg graag mee maar ze heeft erg last van hoogtevrees er daarom was het gewoon niet te doen voor haar.

Onze wandeling ging eerst naar een spleet in de rotsen van ongeveer 6-7 meter diep, 70-80 cm breed en een paar honderd meter lang. Het uiteinde ging een grot in en ook halverwege waren er zijgangen waarvan er 1 afgesloten was met houten planken omdat er een diep gat achter zit. Mijn claustrofobie begint halverwege op te spelen en ik laat de grotten aan de anderen. Met zicht op de uitgang en op blauwe lucht ver boven me is het nog goed te doen, maar ik merk aan mijn lijf dat het niet helemaal lekker zit. Toch een beetje een opluchting als we een kwartiertje later weer de ladders opklimmen naar boven.

Daarna lopen we naar het punt waar we uitzicht hebben op de Tsingy, dat vond ik persoonlijk en beetje tegenvallen. Ik had gehoopt op een wat beter uitzicht en we moeten er ook nog een voor een voor op een smal randje staan op wiebelige takjes bovenop scherpe rotspunten. Vervolgens lopen we nog door de bossen, zien wat hagedissen en Sifaka lemuren en stoppen bij een leuk plekje om wat te eten voordat we terug lopen naar de auto’s. Daar is even discussie of we nu moeten wachten op de rest omdat er net een kolonne met auto’s aan de terugweg begint. We sluiten toch aan en bellen even met Jolanda. Blijkt dat die groep maar een kwartiertje achter ons zit. We hobbeldebobbelen weer terug en zetten onze gids weer af bij het dorpje vlakbij ons hotel, bij zijn restaurant waar wij vanavond ook gaan eten.

Dat eten viel mij later op de avond wel wat tegen, vooral het feit dater best wel wat insecten rond vlogen waaronder grote torren die volgens mij een soort kakkerlakken waren. Een vloog er in het glas van Suzanne. Helpt allemaal niet om smakelijk te eten. Ze hadden ook 3 gerechten voorbereid en telkens voor 5 mensen. Gelukkig kwam het redelijk goed uit en waren er genoeg liefhebbers voor zowel de tilapia, eend en kip. Doe kip was overigens nogal taai, maar voor nog geen 4 euro mag je ook niet te kieskeurig zijn. In het hotel doen we nog een spelletje regenwormen (Rene wint weer, gisteravond ook al) en daarna druipt iedereen weer af richting kamers. Als Suzanne en ik als laatste vertrekken zijn de meeste luiken al dicht en de lichten al uit… En het is nog maar net voorbij 10 uur.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag