Home » Laos & Cambodja » Naar Phnom Penh – The Killing Fields
Dec
01

We zouden vandaag om half 9 vertrekken maar Ruben wil toch wat eerder. Probleem is echter dat het ontbijt voor half 8 besteld is en het hier geen buffet is. Alles moet dus apart klaargemaakt en dat gaat niet helemaal vlotjes, waarbij we ook allemaal nog even Martina feliciteren die vandaag jarig is. Het blijkt ook nog dat Mirjam ziek is en vlak voor vertrek zelfs flauw valt. Vroeger vertrekken lukte dus niet, uiteindelijk zaten we 08:40 allemaal in de bus.

We moeten vandaag 315 kilometer afleggen naar Phnom Penh en de reden Sar Ruben wat haast maakt is omdat hij vandaag ook gelijk de Killing Fields wil bezoeken. Maar San moeten we wel uiterlijk rond 4 uur in Phnom Penh aankomen. De chauffeur rijdt gelukkig lekker door en de toiletstop gaat ook op tempo. Alleen bij de lunch duurt het door de chaotische bediening allemaal toch weer langer dan gepland. Na de lunch nog we verassing waar Ruben ‘met zijn oren staat te klapperen’, we stoppen namelijk ineens en blijkbaar omdat de benzine op is. Schijnbaar mocht de chauffeur van zijn baas niet tanken en Ruben is wel een beetje pissig dat hij daar nu pas van hoort. Terwijl de temperatuur in de bus snel oploopt wordt er buiten met jerrycans wat brandstof bijgegooid en na 15 minuten zijn we weer onderweg.

We bereiken Phnom Penh en rijden door de stad naar The Killing Fields memorial. Dit is een van de honderden plekken waar tegenstanders van het Pol Pot regime gemarteld en vermoord werden. Hier liggen zo’n 20.000 mensen in 300+ massagraven waar ze er maar enkele tientallen van opgegraven hebben. Je ziet bijvoorbeeld stukjes bot en tanden boven de grond uitkomen, we lopen langs een boom waar kleine kinderen tegen doodgeslagen werden voor de ogen van hun moeders, vitrines met botresten en uiteindelijk de bekende stupa waarin honderden schedels liggen opgeslagen. Het is allemaal heel onwerkelijk en niet te bevatten dat mensen dit hun medemens hebben kunnen aandoen. Na dit bezoek is het ook wel wat stil in de bus onderweg naar het Cardamom Hotel.

Om 7 uur gaan de meesten van de groep eten in een restaurantje in de straat van het hotel, ik ga met Hestia, Yvonne en Carola naar een Mexicaans restaurant dat ze in de Lonely Planet gevonden hadden. Heerlijk eten en daarna gaat Carola naar haar kamer (voelde zich niet zo goed) en ik neem met Yvonne en Hestia nog een drankje aan de overkant van ons hotel. We zien dat er bij de anderen ook de verjaardag van Martina nog even wat meer gevierd is, jammer dat dit niet even wat duidelijker gecommuniceerd was, dan waren we natuurlijk ook mee gegaan. Rond half 11 zoeken wij ook onze kamers weer op. Morgen gaan we Phnom Penh verkennen.

Route van vandaag
(helaas mis ik het laatste stuk naar de Killing Fields omdat de batterij van mijn GPS tracker leeg was)

Foto’s van deze dag

Comments are closed.