Hinboun natuurpark – Khong Lor grot

Voor vandaag staat de Khong Lor grot op het programma en die ligt maar een kilometer van ons Guesthouse vandaan. We kunnen dus weer rustig aan doen, maar uitslapen is er hier niet bij. Al rond 5 uur beginnen de hanen te kraaien en beginnen ook de andere natuurgeluiden. Even later de boerentrekkers en kwart over 6 start de trekker van de boer achter onze Guesthouse. Dan komt er van slapen niets meer.

Ik had toch al een slechte nacht, door de honden die je continu hoort blaffen. Denk dat ik vannacht hooguit een uurtje of 3 echt geslapen heb. Na een prima ontbijt, waarbij de gebakken eitjes en pannekoeken in overvloed op de tafel worden gezet gaan we half 9 richting het Phou Hin Bun National Park. Daar worden de tickets geregeld en we lopen een stukje de grot in waar, in het halfduister, de opstapplaats is voor de bootjes. We stappen we in deze kleine langwerpige bootjes (3 per boot maar slechts 2 krijgen een lamp) die voorzien zijn van een soort buitenboordmotor met een schroef aan een lange stang. De bestuurder vaart ons verder de grot in de die hoofdlampen zijn hard nodig anders zou je geen hand voor ogen zien.

De grot, waar dus de Hinboun rivier doorheen stroomt, is 7,5 kilometer lang, soms tot wel 100 meter hoog en 90 meter breed, een enorme grot dus. Na een minuutje of 5 varen leggen we aan bij een stuk waar je door de grot kan lopen. Hieri zijn de wanden, stalagmieten en stalactieten soms prachtig verlicht waardoor je in een sprookjesachtige wereld rondloopt. Ongeveer een kilometer verderop stappen we weer in de bootjes en varen we verder. Een paar honderd meter voor het einde van de grot moeten we de bootjes weer even uit omdat daar een stukje zit waar ze niet doorheen kunnen varen maar even getrokken en geduwd moet worden. Dan varen we verder een prachtige vallei binnen waar we eerst een wandeling maken naar een dorpje anderhalve kilometer verderop. Als we terugkomen eten we onze lunchpakketjes en daarna varen we weer door de grot terug.

Sommige gaan hier nog zwemmen of wandelen, ik ga zelf lekker bij het hotel relaxen met een boek in de schaduw, en ik ben niet de enige. Druppelsgewijs komt de rest terug en tegen 6 uur maken we ons weer op voor het avondeten. Dat vond ik vandaag wat minder, teveel overheersende koriander. Na het eten zitten we nog even na te praten voor het guesthouse totdat ik met de laatste twee rond 10 uur het ook genoeg vind, morgen half 8 vertrek, een uur eerder dan wat we tot nu toe gewend waren.

(vanwege de grot geen GPS route vandaag)

Foto’s van deze dag