Chimpanseetrekking en moeraswandeling

Vandaag staat een van de hoogtepunten op het programma, de chimpanseetrekking in Kibale Forest. We vertrekken om 07:30 dus weer een keer wat vroeger opstaan. Het ontbijt is weer redelijk simpel met toast die al hard geworden is en een gebakken ei dat al koud is. Het blijft toch behelpen in deze lodges.

We vertrekken met onze busjes naar het informatiecentrum dat maar 10 minuten rijden van onze lodge zit. De lodge staat dan ook op de rand van het Kibale Forest. We krijgen uitgebreide voorlichting voordat we in groepjes van 6 elk een eigen gids toegewezen krijgen. Omdat mijn groepje maar uit 4 bestaat komen er ook nog twee andere toeristen bij (ik vermoed Amerikanen). Daarna rijden we een busje nog een stukje het bos in voordat we aan de wandeling beginnen.

Die wandeling gaat dus niet echt over paadjes maar echt gewoon kriskras dwars door de jungle. Mijn (lichtgrijze) broek ziet er dan ook snel al uit of hij door de modder gesleept is. We spotten eerst een chimp hoog in een boom mar dat was nauwelijks te zien en al helemaal niet te fotograferen. Even bekruipt mij het gevoel dat de trekking zo wel erg tegen zou kunnen gaan vallen. Maar mij de volgende chimp die we spotten, en moeder met kind in een nest, trekt dat gevoel al helemaal weg en heb ik prachtige foto’s. In de 2 uur daarna sjouwen we nog dwars door het oerwoud en spotten we mogen een enkele en een groepje van 4 chimpansees. Het is al over 12 uur als we uiteindelijk moe maar voldaan het bos uit komen. Terug naar de lodge voor de lunch.

Na een paar uurtjes rust vertrekken we om half 4 naar het moeras bij Bigodi. Hier maken we een wandeling van ruim 2 uur rond het moeras over smalle paadjes die soms bekleed zijn met een soort houten vlonders op de natste plekken. In de beschrijving stond dat er hier veel vogels te zien zouden zijn, maar voor de vogelliefhebbers werd dit een teleurstelling; ik heb slechts 1 vogel gezien. Wel veel apen met name in het laatste stuk van de wandeling dus ik was wel tevreden. Na deze wandeling een lekkere douche, eten om 8 uur en rond een uur of zat ik weer in mijn huisje. Te vroeg om mijn bed in te duiken (morgen 7 uur op), dus eindelijk eens een aflevering van een serie gekeken (van de 15 die ik meegenomen had) voordat ik ging slapen.

Route van vandaag

Foto’s van deze dag

HIDDEN IMAGE LINK HERE