Van Turmi naar Jinka

We vertrekken vandaag weer om half acht, maar eerst moeten we nog even afrekenen. Voor mij is het totaal maar 480 Birr (19 euro), waarschijnlijk doordat het ontbijt inclusief is bij de kamer die ik geboekt heb. Nog steeds niet veel voor 2 keer diner en 6 drankjes. Maar de kamer moet ik ook nog afrekenen natuurlijk, 90 euro, dat hakt er meer in.

We beginnen vandaag met een flinke wandeling naar het dorp van de Hamar stam. Het is een uurtje lopen, maar ondanks het vroege tijdstip is het toch al flink warm. De Hamar stam is bekend vanwege de haarstijl van de vrouwen die boter in hun haar smeren om het te lichter van kleur te maken en te laten glimmen. Ook houden ze er vreemde tradities op na, zo moeten jongens aan de “Bull jumping” mee doen voordat ze mogen trouwen en vrouwen laten zich blijkbaar bij rituelen met een zweep slaan. De littekens daarvan kan je dan ook goed zien op de ruggen van deze vrouwen. Na dit bezoek rijden we een stukje door en bezoeken we een markt in het gebied van de Bena stam. Er lopen hier echter mensen rond van diverse stammen, ook Hamar die we eerder gezien hebben en andere die ik niet herken. 

We lopen een uurtje rond op deze markt en de naastliggende veemarkt en er is ook een toeristenmarktje waar ik een masker koop. Daarna rijden we weer een stuk door tot aan een wat grotere plaats waar we gaan lunchen. Hier pikken we ook een lokale gids op die ons na de lunch langs een paar huizen van de Benna stam leidt. De Benna stam woont niet in dorpen bij elkaar maar heel uitgespreid. Ze zijn ook niet monogaam en de drie huizen die we bezoeken zijn dan ook van dezelfde eigenaar. In elk huis woont een van zijn vrouwen en in totaal heeft de man 21 kinderen. We mogen hier vrij foto’s maken zonder telkens 5 Birr te betalen, dat fotografeert toch een stuk relaxter. We stappen weer in de auto’s voor de laatste paar kilometer naar Jinka waar we half 4 al aankomen. 

We verblijven hier twee nachten in het Eyob hotel, een zeer matig hotel waar bijvoorbeeld het warme water in de douche niet werkt en ik zelfs een gebruikt inlegkruisje in de prullenbak vindt. Gelukkig voelt het bed wel goed aan. Er is in dit dorp weinig te vinden dus eten we toch maar in het hotel. Het eten is echter vreselijk zout hier, morgen maar beperken tot alleen een bakje soep. Ik voel mijn maag nu al rommelen, ik hoop niet dat dat een voorbode van erger is…

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag