Cairns Great Barrier Reef

Het is onze laatste volledige dag in Australie maar voor vandaag staat voor ons groepje (Benno, Marcel, Dewa en ik) een van de hoogtepunten van de reis op het programma, namelijk een bezoek aan het beroemde Great Barrier Reef. We verzamelen om 07:15 in de lobby en Dave van het hotel brengt ons naar de haven waar we moeten opstappen.

Het is bij die haven bijna vergelijkbaar met een vliegveld, een enorme hal met heel veel incheck balies van allemaal verschillende bedrijven die met boten naar stukken van het Great Barrier Reef gaan. Dit is natuurlijk de grote toeristische trekpleister van de oostkust van Australie en wij zien natuurlijk ook maar een miniscuul klein stukje van het rif. Bij het inchecken moeten we ook nog eens 20 dollar belasting betalen (bovenop de 139 dollar die we al voor de excursie zelf betalen). Raar dat ze dat er niet gewoon gelijk bij doen, je moet het toch betalen. We lopen door naar de boot waar we eerst een paar zwemvliezen en duikbril aangemeten. Die moeten we vervolgens in ons eigen vakje onder ons eigen nummer opbergen. Dat veiligheidsnummer zoals ze dat noemen moet je ook goed onthouden want regelmatig komen ze een inventarisatie doen (zeker voordat ze wegvaren bij een rif) of iedereen er wel is. We gaan eerst even binnen zitten voor een introductie praatje en ondertussen begint de boot tegen half 9 aan de anderhalf uur varen naar het rif zelf. Een deel daarvan gaan we lekker boven zitten, alleen voor de instructie meeting moeten we naar beneden waar dan wat dingen uitgelegd worden, bijvoorbeeld welke handgebaren je in welke situaties moet geven, wat de handgebaren van de crew betekenen (er staat er altijd een op de uitkijk die bijvoorbeeld waarschuwt als je te ver weg gaat).

Rond een uur of 10 zijn we bij het eerst stuk rif aangekomen, het Norman Reef, waar we ongeveer 3 uur blijven. We kunnen hier al die tijd snorkelen en er is ook tijd ingeruimd voor de lunch. Ik heb er met het snorkelen nogal last dat er telkens water in mijn duikbril loopt, en dat loopt dan ook je neus in. Niet lekker als je zeewater binnenkrijgt en al helemaal niet door je neus. Het is sowieso al een heel onnatuurlijke reactie om door je mond te ademen via die snorkel en dan ook nog met je gezicht onder water. Het kost even tijd voordat mijn hersenen snappen dat er niets aan de hand is en dat ik gewoon mijn hoofd in het water kan houden. De reflex is telkens om je hoofd omhoog te tillen. Na de lunch varen we nog een klein uurtje door naar het Hastings Reef waar we ook weer 2 uur hebben. Dit tweede rif is veel mooier en ik probeer nu ook wat foto’s te maken met mijn onderwatercamera. Dat valt niet mee want in kan het display nauwelijks zien met dit licht. En de batterij is ook ineens op waardoor ik telkens net snel 1 foto kan maken voordat hij automatisch uitschakelt. Het rif zelf is schitterend, alleen jammer dat de zon niet helemaal doorbreekt waardoor de kleuren dus een beetje tegenvallen. Tegen vier uur zit het er op en moeten we terug. Onderweg terug is er nog een ietwat komische act van een van de crew (bij vlagen een beetje genant, maar er zaten ook wel leuke stukken tussen). Kwart voor 6 staat Dave weer klaar om ons terug te brengen naar het hotel waar we rustig douchen en om half 8 verzamelen om te gaan eten bij een Balinees restaurant dat vlakbij het hotel zit. We maken het weer niet laat (behalve Dewa die daarna nog de stad in gaat).

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag