Bai dorp en door naar Lijiang

We verlaten vandaag Dali en rijden door naar Lijiang. De weersvoorspellingen voor Lijiang zijn schitterend met temperaturen van 35+. Helaas zal later vandaag blijken dat voorspellingen vaak niet kloppen. Voordat we naar Lijiang vertrekken brengen we echter eerst nog een bezoek aan het Bai dorpje Xizhou.

In dit dorp gaan we eerst naar een borduur fabriekje (verplichte stop) waar we zien hoe borduurwerken worden gemaakt waar vaak maanden tijd in gaat zitten. In het obligate winkeltje zien we prachtige en hele bijzondere borduursels die ook flinke prijzen hebben (enkele honderden euro’s). Niemand koopt iets (leuk om te zien hoor, maar niet voor mij thuis). Daarna gaan we nog naar een huis waar we zien hoe ze hier lokaal kaas maken door melk met water te verwarmen en daar continu doorheen te roeren. Je ziet de melk schiften en dan samengevoegd worden tot kaas. We lopen ook nog even over een lokale markt. Vervolgens gaan we naar een huis waar we mee mogen helpen met voorbereidingen voor het eten en voor de liefhebbers ook in de keuken mee mogen helpen met koken.

Het eten is best wel weer lekker alleen is er twijfel over welke kruiden er nou in gedaan zijn, we kunnen het allemaal niet echt plaatsen. In het huis zit ook een nestje met 3 jonge zwaluwen, moeder en vader zwaluw komen telkens langs met eten. Heel leuk om dat te zien. Na het eten krijgen we nog een thee ceremonie die de levenscyclus uit zou moeten beelden. De eerste thee is vreselijk bitter en staat voor de eerste levensfase waar je nog nauwelijks geld hebt en hard moet werken. De tweede is zoet en er zit kaas en sesamzaadjes in de thee. Dit staat voor de fase waar je al min of meer gesettled bent. De derde is mierzoet en staat voor de laatste levensfase waar je alleen nog geniet van het leven.

We nemen afscheid en rijden door naar Lijiang waar we een kleine 3 uur later aankomen met een flinke teleurstelling, het regent hier namelijk en de temperatuur komt ook niet boven de 20 graden uit! Niks 35+ dus. Het is gewoon erg koud. Als extra teleurstelling krijgen we te horen dat de geplande trip naar Ya’an voor de opeennalaatste dag niet door kan gaan omdat de wegen nog dicht zijn vanwege de aardbeving een paar weken geleden. We gaan nog wel in Chengdu dan de panda’s bezoeken in het breeding center.

We gaan maar eens naar de kamer om te douchen. We zitten hier in het He Xi hotel, een heel leuk hotel met allemaal binnenplaatsen waar omheen de kamers (2 verdiepingen) gelegen zijn. Het hotel heeft diverse straatjes naar dei binnenplaatsen en er zijn her en der zitjes. Om 7 uur komt iedereen met de warmste kleding die ze bij zich hebben naar buiten voor het diner. We stappen een restaurant in (volgens Caroline een van de weinige met een Engelstalige kaart) en bestellen een aantal gerechten met behulp van de Engelse kaart en de Chinese (die plaatjes heeft). De gerechten die we uiteindelijk op tafel krijgen blijken bijna allemaal behoorlijk pittig!

Na het eten doen we nog een rondje omdat de dames willen shoppen en ik neem onderweg nog wat water mee. Daarna weer naar het hotel waar ik mijn blog weer even ga bijwerken en dan slapen. De bedden in China zijn overigens overal vreselijk hard. Het veert misschien 1-2 centimeter in als je er op gaat liggen. En dat is dus overal zo, blijkbaar houden Chinezen niet van zachte matrassen. Morgen zouden we eigenlijk gaan fietsen maar vanwege de regen wordt het programma maar wat omgegooid.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag