Op naar het eerste echte park

Ik heb vannacht 2 keer moeten plassen, dat wordt dus minder drinken in de middag/avond de komende dagen als ik wil voorkomen dat ik een een lege fles moet gaan plassen. Hier wat het ook geen pretje om te gaan plassen want het was flink koud. En dat voel je wel als je uit je warme slaapzak komt en de toiletten moet gaan opzoeken. Het was zo rond de 14 graden. Eigenlijk valt dat nog meer maar het voelde veel kouder!

Douchen sla ik maar over hier, het is koud, donker en ook niet al te schoon in de douches. Misschien is het in het volgende kamp beter. Nadat de tenten opgeruimd zijn kunnen we aanschuiven voor het ontbijt. Lekker met pannenkoeken vandaag, dat gaat er best in na dat harde werken met die tenten. Daarna natuurlijk weer afwassen en wapperen en rond half 9 vertrokken we richting Samburu National Park. Het wordt een lange reisdag maar wel met leuke stops. Het eerst stoppen we vlak na vertrek om een foto te maken van Mount Kenya die nu net even helemaal uit de wolken is. Dat schijnt bijzonder te zijn. Het is inmiddels ook weer prachtig weer terwijl het ook vannacht toch nog geregend had.

De volgende stop is op de evenaar waar we een demonstratie krijgen met water dat uit een bakje wegstroomt. Eerst 10-20 meter aan de noordkant waar je kan zien dat het water met de klok mee stroomt, vervolgens 10-20 meter aan de zuidkant waar het water net de andere kant op gaat draaien. En dan nog op de evenaar zelf waar het water dus helemaal geen draaikolk creëert. Een leuke demonstratie alhoewel er wel getwijfeld wordt aan de zuiverheid omdat de afstanden van de evenaar wel erg klein zijn. Het nadeel van deze plek is dat er ook veel souvenir winkeltjes zijn met erg opdringerige verkopers die je al staan op te wachten als je uit de bus komt. We maken ook nog een stop voor wat inkopen, en ik koop hier ook nog 2 kleine flesjes rum. Maar ook  andere zaken worden ingekocht zoals wc-papier, water, etc. Ook stoppen we bij diverse tankstations om brandstof te krijgen maar dat gaat niet zo makkelijk. Veel pomphouders speculeren dat de prijzen binnenkort gaan stijgen en willen niet verkopen. Uiteindelijk vinden we toch nog een plek waar we kunnen tanken. De sfeer is hier overigens een stuk minder en er staat zelfs iemand “go away” te schreeuwen. Die wordt echter snel verjaagd door mensen van het pompstation.

We rijden verder door een landschap dat steeds heuvelachtiger wordt totdat we uiteindelijk vlak in de buurt van het park bij een Samburu stam aanlanden. De Samburu zijn “neven” van de Masai en hun kleding lijkt inderdaad ook wel wat op die van de Masai. Het zijn van oorsprong nomaden die vroeger in het park woonden en leefden ze onder andere van de jacht. Maar dat mag tegenwoordig niet meer en ze moeten nu op een vaste plaats buiten het park blijven wonen. In het dorp maakt onze kok de lunch en vervolgens krijgen we een demonstratie van lokale dans en een rondleiding door het dorpje. De huizen bestaan hier uit een frame van resthout bekleed met afval. De geitenstal waar we langslopen stinkt vreselijk. Ik kan me niet voorstellen hier te moeten wonen. Bij vertrek is er ook nog ophef over de prijs want ze willen blijkbaar het dubbele hebben. Onze reisleidster weigert dat overigens.

De rit naar de campsite is gelijk onze eerste game-drive. Het begint inmiddels wel al te schemeren maar we zien toch nog dikdiks, antilopen, een haas, jakhalzen, gieren en nog wat andere vogels. Het is maar een kort stukje want omdat we wat laat zijn moeten we opschieten met het opzetten van de tenten voordat het echt donker wordt. In het schemerdonker proberen we goed mogelijk de tenten op te zetten maar dat valt niet mee. In blaas deze keer toch ook maar lekker mijn luchtbed op en leg alvast voor de zekerheid een lege fles klaar. Inmiddels wordt er een kampvuur gemaakt en staat de kok Spaghetti met gehakt klaar te maken. Voor het eten ga ik hier toch nog maar even douchen, dat is echt een gevecht in een ruimte waar je geen haakjes of plankjes hebt voor je spullen en je enige verlichting bestaat uit je eigen zaklamp. Na het eten nemen we nog een of twee drankjes en ligt iedereen rond 10 uur wel in bed.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag