Home » Kenia & Tanzania » Ngorongoro krater
Oct
20

Rond kwart over 8 vertrekken we uit Karatu richting de Ngorongoro krater voor de game-drive in 2 grote Toyota Landcruisers, elk met een compartiment waar 8 mensen in kunnen zitten. Bijna alle terreinwagens zijn hier van dit type, het is zeldzaam dat je een ander merk tegenkomt. Bij de ingang van het park is het al erg druk en de Landcruisers rijden af en aan. Tegen 11 uur rijden wij ook de krater in.

Het eerste wat opvalt is de enorme hoeveelheid dieren die je hier ziet. We hadden vanaf de kraterrand als eens zitten kijken en het zag er toen droog en dor uit dus we verwachtte zeker niet zo veel dieren. En blijkbaar is het volgens onze chauffeur Mpesa (wat overigens “geld” betekent) na de regentijd nog veel drukker hier. Deze krater is ongeveer 13×19 km en dus beschermd door een kraterwand. Je kan je niet voorstellen hoe het ooit geweest moet zijn toen deze vulkaan zijn uitbarsting had miljoenen jaren geleden. Na een kort stukje door het park hebben we al even een stop waar het dak “omhoog” gaat, zodat we in de auto kunnen staan en goed foto’s kunnen maken. Bij deze stop, waar we ook de auto uit mogen, zien we op een meter of 50 afstand een dode zebra liggen onder een boom. Deze is blijkbaar gisteren door een leeuw gedood, die moet dus ook in de buurt zijn.

We zien in de krater verder heel veel dieren, maar nu ook in grote getale bij elkaar. En omdat er hier nauwelijks struiken staan is alles goed te zien. De dieren zijn hier ook helemaal niet schuw en blijven gewoon vlak naast de weg staan als je met de auto langskomt. We zien nijlpaarden, gnoes, zebra’s, impala, gazelle, buffels, jakhalzen en een paar vossen. Na een uurtje of 2 te hebben rondgereden stoppen we bij een meertje met zoet water. Er ligt ook een zoutmeer in de krater maar daar mogen de auto’s niet dicht bij in de buurt komen. Het eten doen we in de auto uit onze lunchpakketjes. Als je met je eten uit de auto komt zijn er grote vogels die het zo uit je handen pikken. De chauffeurs liggen zelf gewoon onder de auto te eten.

We willen eigenlijk nog graag leeuwen zien, maar daar moet je geluk mee hebben. We zien een groep auto’s bij elkaar staan en dat is meestal een goede indicatie dat er iets bijzonders gespot is. Er zit daar inderdaad een leeuw, maar hij is heel ver weg. Met de verrekijker is te zien dat hij een prooi heeft en dat er een groep hyena’s om hem heen staat die hopen dat ze zijn prooi kunnen inpikken. Het is helaas bijna niet op de foto te krijgen. Ik heb daar wel eindelijk de foto van een gapend nijlpaard kunnen maken, want we stonden bijna in de plas waar een stuk of 30 van die beesten zaten. Op de terugweg uit de krater werd er ook nog een leeuw gespot, iets dichterbij, maar deze lag in de bosjes en was niet goed te zien. Tijdens een stop moest Mpesa wel al uit de auto omdat hij niet wilde starten.

Toen we eenmaal de krater uit waren en de auto had moeten zwoegen de kraterwand op, wilde hij na en stop helemaal niet meer starten. De temperatuurmeter stond ook helemaal in het rood. Na wat gepruts onder de motorkap ging met luid gesis de dop van de radiator af die blijkbaar bijna helemaal leeg was. Deze werd bijgevuld en we moesten even helpen duwen (bergaf) om de motor weer gestart te krijgen. De verdere rit terug naar het hotel verliep zonder incidenten. Na aankomst zijn we eerst langs wat lokale winkeltjes gelopen maar dat stelde niet veel voor. Na een lekkere douche was het tijd voor het eten en daarna kregen we een demonstratie van “traditionele dans en muziek”.  Dit viel wat tegen, het grootste deel was wat acrobatiek en daarna begonnen ze weer te proberen van allerlei rommel te verkopen. In de avond gingen nog een paar mensen naar een lokale disco, ik ben met de rest gezellig blijven zitten bij het hotel.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag

Comments are closed.