En dan… de Serengeti

Vanmorgen moeten de kampeerders om half 7 beginnen met het inpakken van de tenten maar toen ik om 10 over 6 opstond waren diverse tenten al opgeruimd. Ik ben weer even gaan douchen en na het ontbijten en betalen van mijn kamer (met 30 US$ per nacht een stuk duurder dan de 10 US$ per nacht in het hotel ernaast) gingen we om half acht al richting de Serengeti.

We moesten eerst nog even boodschappen doen maar helaas was de supermarkt om kwart voor 8 nog niet open. Gelukkig was een kleine supermarkt bij een tankstation wel net open aan het gaan dus konden we daar de nodige dingen inslaan. We rijden door naar de ingang van het Serengeti national park waar we om half 11 al aankomen. Omdat we in het park zelf niet meer mogen stoppen voor een lunch gaan we hier eten zo rond 11 uur al. Het stuk door het park wordt geschat op nog eens 5 uur rijden. Omdat we onderweg Tse-Tse vliegen tegen gaan komen die aangetrokken worden door donkere (en met name blauwe) kleding zijn we bijna allemaal in lichte kleding, lange broeken en dichte schoenen gekleed en dat is best warm.

De rit naar de Ngiri campsite was gelijk ook de gamedrive waarbij we direct al heel erg veel zagen. Onder andere impala’s, gnoes en zebra’s zagen we al lopen. Na een stukje rijden kwamen we een groep gieren tegen die een gnoe aan het opeten waren. De romp lag aan een kant en was al tot op het geraamte leeg gevreten. Een paar honderd meter verder lag de kop met een aantal gieren eromheen. Verder zagen we nog topi’s en olifanten. Serengeti betekent in Masai “eindeloze vlakte” en is dik 14000 km2 groot (ongeveer 1/3e van Nederland). We zien nog een grote groep nijlpaarden van meer dan 50 stuks en een gezin wrattenzwijnen met 5 jonkies die vlak voor ons de weg over rennen. Dan komen we tot onze verbazing een trekkende kudde gnoes tegen van naar schatting 20.000 stuks. Een heel imposant gezicht en we hadden dit niet verwacht omdat de grote trek pas eind november zou zijn. Volgens de chauffeurs is de trek al vroeg begonnen omdat er in de Masai Mara te weinig eten is.

We zien verder nog hyena’s die aan het badderen zijn in een slootje, een paar vossen en een groepje van 3 mannetjes leeuwen die een meter of 10-15 van de weg lekker liggen te luieren. Even later komen we nog een grotere groep leeuwen tegen die een stuk verder van de weg liggen. Het hoogtepunt is echter even later als we diverse jeeps zien staan. Er ligt hier zowaar, op 10 meter van de weg, in een boom, een luipaard met een half opgevreten dikdik op een tak. Het is heel uitzonderlijk dat je dit ziet en dan ook nog zo dichtbij. Zowel onze reisleidster als de chauffeur hebben dit nog nooit zo meegemaakt. Ik heb geloof ik wel bijna 100 foto’s gemaakt hier. Het laatste stukje naar de campsite spotten we ook nog een grote olifant maar we moeten wel opschieten als we de tenten nog in het licht willen opzetten. Ook op deze campsite staan inmiddels al 2 trucks, maar het is een hele grote campsite dus dat is geen probleem. Na het eten horen we van de mannen die hier als semi-bewakers rondlopen dat er inmiddels al een hyena heel dicht bij het de tenten van de andere groep gespot is. Dat wordt spannend met het slapen vannacht.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag