Van Chitwan naar Kathmandu

We rijden vandaag van Chitwan National Park naar de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Het wordt weer een lange dag want we onderbreken de rit ook nog met 2 excursies. Maar dat is allemaal pas aan het einde van de dag.

We vertrekken om half 8 en al snel begint het te regenen. Dat is een hele nieuwe ervaring voor ons want we hebben de hele vakantie nauwelijks wolken gezien, laat staan regen. Ook voor de bus blijkt het een nieuwe ervaring, want hij lekt aan alle kanten. Bij de tussenstops merken we inmiddels ook dat we het koud vinden. Ondanks dat het toch echt nog een graad of 21 is. Bij een van de tussenstops is ook nog een leuke hangbrug waar we even overheen lopen. Hier zien we ook dat in deze rivier driftig met kayaks gevaren wordt. Blijkbaar is het hier ook een opstapplaats voor de kayakkers. Bij de lunch zitten we hoog op een overdekt soort terras waar wat wind langskomt en dan voelt het helemaal fris aan. De meeste reisgenoten hadden met kleding hier ook geen rekening mee gehouden.

Uiteindelijk komen de aan in Kathmandu. De gids verteld nog dat er hier ook veel mensen uit Tibet naartoe getrokken zijn vanwege de manier waarom China nu in Tibet bezig is om alles langzaam te “verChinezen”. In Kathmandu bezoeken we eerst Swayambunath dat ook bekend staat als de Apen tempel. De oorspronkelijke ingang gaat over een trap van 365 treden, maar wij rijden met de bus een stuk omhoog. Overal zijn hier van die “gebedsmolens” te vinden, een soort tollen die je om moet draaien bij het “chanten” van mantra’s. Er zijn er hier echt duizenden. Net als de souvenir winkels want die zijn er hier ook in overvloed. En uiteraard lopen er overal Makaken, vandaar ook de naam “Apen Tempel”. Na een klein uur hier rondlopen hebben we het wel gezien en gaan we terug naar de bus.

De volgende bestemming is Durbar Square in het centrum van Katmandu met een aantal paleizen en tempels. Hier vinden we ook het huis van de Royal Kumari, dit is een meisje dat nog niet in de puberteit is en wordt aanbeden. Zodra het meisje gaat menstrueren gaat we ze weer een normaal leven leiden en wordt er een nieuwe Kumari gekozen. Ook hier kijken we weer een uurtje rond verzamelen we uiteindelijk weer om naar de bus te gaan. Het was inmiddels behoorlijk afgekoeld en ik had mijn dikke vest aan. Maar door het lopen begin ik het warm te krijgen dus heb ik mijn vest maar afgestaan aan Josjalien die liep te rillen van de kou. Het was ook nog een behoorlijk stuk naar de bus die inmiddels ergens op een parkeerterrein was neergezet. Het was ook al donker en met de onregelmatige wegen had ik er spijt van dat ik mijn zaklamp niet had meegenomen.

We komen rond kwart over 6 aan in het Shanker hotel. De mensen die morgen de vlucht rond de Mount Everest gaan doen (waaronder ik) moeten deze direct betalen. Dat duurde nog al lang zodat ik nog maar 10 minuutjes had om te douchen. Door alle haast liep ik daarna nog meer te zweten. We eten in een restaurantje op 10 minuten lopen waar ik mijn eerste steak eet op deze vakantie. Met ijs toe. En nu maar hopen dat mijn maag er inmiddels tegen bestand is. Morgen om half 6 opstaan voor de vlucht rond Mount Everest.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag