Papagaaien, jungle-tocht en kaaimannen

Vanmorgen worden we om 5 uur gewekt voor de eerste van 3 excursies die we gaan doen. Het ontbijt en de douche slaan we nog even over, dat doen we wel na de excursie. Eerst vertrekken we met de boot en varen een kwartiertje stroomopwaarts om de ara’s, papagaaien en parkieten te bekijken.

Ongeveer een 100-200 meter van de oever is een modderige wand die blijkbaar heel veel mineralen bevat. De ara’s, papagaaien en parkieten hebben “ontdekt” dat deze mineralen en zouten natuurlijke antistoffen zijn voor de giftige stoffen die in de bladeren en het onrijpe fruit zitten dat deze vogels voornamelijk eten. Ze komen hier dan ook elke morgen om wat van deze mineralen te eten. Daarnaast is de plek ook voor “socializing” en gebruiken ze de rotsen in de wand om hun snavels scherp te maken. Vlakbij de wand is een huisje gebouwd speciaal om de vogels te observeren en foto’s te maken, daar hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Terug in de lodge zijn we eerst gaan douchen en hebben we een ontbijt genuttigd. Inmiddels ging zowaar de zon schijnen en werd het snel warmen. Om 9 uur zijn we vertrokken richting het reservaat waar we eerst allemaal moesten inschrijven. Daarna hebben we een wandeling gemaakt, eerst zouden we 5 km heen lopen maar na 1u45m lopen waren een aantal mensen (die eerder ziek waren geweest) het zat. We zijn toen de terugweg ingeslagen die ook nog een uur in beslag nam. Op zich was het best een leuke en stevige wandeling, waarbij de temperatuur inmiddels ook naar 26+ was opgelopen.

De middag hebben we vrij en ik heb wat zitten lezen en relaxen in de centrale ruimte, een soort groot overdakt terras op palen. Om 6 uur vertrokken we weer met de boot voor het nachtelijk spotten van kaaimannen. Het is een hele onderneming om in het donker het smalle, gammele trappetje af te dalen naar de rivier. En ook het varen over de rivier in het donker is een aparte belevenis. Het spotten van de kaaimannen viel wat tegen, ik had verwacht heel duidelijk de ogen te zien in het licht. Overigens wel knap dat de gids ze uberhaupt vond, want het waren vaak hele kleintjes van nog geen halve meter lang die we gezien hebben. Fotograferen in het donker vanuit een bewegende boot is echter nagenoeg onmogelijk bleek wel.

 

Foto’s van deze dag