Trekking door de Heilige Vallei

Ook vandaag sta ik weer met hoofdpijn op, maar kan het weer snel onderdrukken. Vandaag staat een drukke dag op het programma met een trekking door de Heilige Vallei van de Inca’s en een bezoek aan verschillende sites. Aan het einde van de dag zullen we verblijven in een tentenkamp zodat we de volgende dag door kunnen naar Machu Picchu, het hoogtepunt van deze reis.

We vertrekken om half 7 met de bus richting het dorpje Chinchero in de heilige Inca vallei. In dit dorpje zijn nog een aantal resten van de Inca cultuur te vinden waaronder een muur. We hebben hier een demonstratie gehad van het traditioneel verven en weven van wol. Toen we echter door het dorpje heen liepen hoorden we achter een gesloten deur toch duidelijk een weefmachine, dus de bewering dat alles wat hier gemaakt en verkocht wordt handwerk is moet je met een korreltje zout nemen.

Vervolgens zijn we naar Moray gereden waar de Inca’s 700-1000 jaar geleden een soort van landbouw laboratorium hebben gebouwd. Het is een indrukwekkend gezicht, de trapsgewijze lagen waarop werd geexperimenteerd welk gewas op welke hoogte het best kon gedijen. Er zijn 2 grote cirkels met lagen en nog wat andere “trappen”. De grootste cirkel is 150 meter diep en dat was een hele klim (vooral om weer boven te komen).

Na weer een hobbelige busrit kwamen bij het begin van onze trekking aan. De trekking nam ongeveer 2,5 uur in beslag en was voornamelijk bergaf over smalle paden en langs stijle wanden. Na een uur of 2 kwamen we langs de zoutmijnen van Las Salinas. Eigenlijk zijn dit geen mijnen, maar meer een verzameling bassins waarin zout water uit de bergen wordt opgevangen. Als een bassin weer is opgedroogd kan het zout er worden uitgeschept.

Na de lunch zouden we eigenlijk nog doorlopen naar Ollantaytambo waar grote Inca ruines liggen, maar omdat we in de tijd waren uitgelopen zijn we toch met de bus gegaan. Dit ging dus helemaal mis want er waren allemaal demonstraties vanwege de burgemeesters verkiezingen hier op 3 oktober. Het verkeer stond moervast en de bus kon niet verder. We konden niet anders dan de laatste paar kilometer te gaan lopen waarbij we nu dus ook onze weekend tassen mee moesten slepen. Bij de site is een aantal mensen beneden gebleven bij de tassen zodat de rest de site kon bezoeken.

Vanaf deze site was het nog een 20 minuten lopen naar de “lodge”. Gelukkig was Zeze inmiddels ook gearriveerd en die regelde dat onze tassen met een tuktuk werden gebracht. Het tentenkamp was best aardig, grote tenten die we weliswaar moesten delen, maar in elke tent stonden 2 bedden. De 3 beschikbare douches waren echter niet zo aantrekkelijk dus ik geloof dat iedereen die heeft overgeslagen. We kregen in de avond een traditionele maaltijd die onder een vuur was bereid in de grond, niet echt top, zeker omdat we die ook nog in het donker zaten op te eten. Het kampvuur was dan wel weer heel gezellig en tot laat bleven de biertjes opengaan…

 

Foto’s van deze dag