Glasvezel aangesloten

Vandaag is de KPN monteur langsgeweest om de “Experiabox” (een dichtgetimmerde Thomson TG789vn) te installeren. Alles werd netjes opgehangen en aangesloten en na ongeveer een half uurtje kon ik met de nieuwe verbinding aan de slag.

De eerste ervaringen met de Experiabox waren niet echt positief. Nagenoeg alle instellingen zijn dus afgeschermd waardoor je bitter weinig kan configureren. Het IP-adres is bijvoorbeeld fixed, waardoor ik alle IP adressen van mijn eigen computers moest gaan wijzigen om in hetzelfde subnet te komen. Ook de DHCP range is fixed en zelfs niet eens uit te zetten (wat vast nog wel eens gaat botsen met mijn statische adressen). Het aanleggen van een statische route naar mijn test-firewall kon ik ook op mijn buik schrijven.

Het aanbrengen van port forwarding was ook al geen pretje. Waar ik gewend was simpel een source-port, target-port en IP adres op te geven moet ik nu een “Game or Application” selecteren waarna ik een lijstje met adressen voor me neus krijg waar ik uit moet kiezen… tot mijn verbazing dus een lijst met MAC adressen. Niet echt de meest handige manier van werken naar mijn mening.

Na wat geklooi her en der kwam ik er ook nog achter dat de snelheid dus absoluut niet in de buurt komt bij wat het zou moeten zijn. Ik betaal voor een verbinding van 30 MBit synchroon, maar blijkbaar is er iets mis met mijn verbinding wat ik kom maar aan maximaal 2-3 Mbit download en 4-5 Mbit upload. Bij vlagen is het zelfs nog slechter. Dus maar eens gebeld met Tweak waar ze nu aan het zoeken zijn naar de oorzaak van het probleem.

Maar al met al is de verbinding naar mijn website toch al vele malen beter dan het ooit was. De full-size foto’s uit mijn foto-album zijn nu al binnen 2-3 seconden te openen en dat wordt dus alleen nog maar beter! 🙂