2017 Zijderoute

Van 13 april tot en met 23 mei 2017 heb ik de 21-daagse rondreis Zijderoute gedaan via Djoser. Deze reis begon in Turkmenistan, waar we eigenlijk alleen de stad Ashgabat bezoeken. Een megalomane stad met heel veel monumenten, grote brede wegen waarop je nauwelijks auto’s ziet rijden en alles wordt van marmer gebouwd. Volgens onze lokale gids is dat inmiddels verplicht, de buitenkant van alle nieuwbouw moet van marmer zijn. Na twee nachten in Ashgabat vlogen we de woestijn over naar Tashauz, en bezoeken we vervolgens Kunya Urgench, voormalig hoofdstad van het belangrijke Centraal-Aziatisch koninkrijk Chorezmia, voordat we de grens over gaan.

De reis ging verder in Oezbekistan, via Nukus, een stadje dat toevallig op de route ligt en waar we dan ook maar een nacht blijven. Daarna gingen we achtereenvolgens naar de prachtige zijde-route steden Khiva, Buchara en Samarkand waar we in elke stad 2 nachten verbleven zodat we voldoende tijd hadden om de mooi gerestaureerde gebouwen te bekijken. Het gaat dan voornamelijk om islamitische gebouwen, zoals moskeeën, minaretten en medressen (koran scholen). Maar ook wel mausolea en oude hotels voor reizigers tijdens de hoogtij dagen van de zijderoute. Via de hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, reden we al een keer Kazachstan binnen waar we 2 nachten verbleven in het nationaal park Aksu Djabagly.

Het volgende land dat we bezochten is Kirgizië, waar we eerst in de hoofdstad Bishkek verblijven. Niet zo heel veel bijzonders en de meeste bezienswaardigheden heb je al snel gezien. We reden de volgende dag dan alweer door naar Tamga aan het Issyk Kul meer en een dag later gingen we door naar Karakol. Onderweg pikten we nog een show van een lokale traditionele valkenier mee. In Karakol verbleven we 3 nachten en dus 2 volle dagen. De eerste besteedden we aan Karakol zelf en de tweede dag gingen we de bergen in voor een mooie en stevige wandeling. Vanuit Karakol reden we de andere kant van het Issyk Kul meer om terug naar Bishkek voor nog een overnachting.

We eindigden de reis in Kazachstan in de stad Almaty (vroeger bekend als Alma Ata). We hadden daar nog anderhalve daar om de stad zelf te bekijken en ook een bezoek te brengen aan het in de bergen gelegen beroemde schaatscomplex van Medeo en het nog hoger gelegen skioord Shymbulak, waar zelfs nog zoveel sneeuw lag dat er nog mensen op de ski’s naar beneden kwamen. En dat terwijl wij daar onder in de 20+ in korte broek stonden. Helaas zat de reis er daarmee op en om 4 uur ‘s-nachts vertrokken we weer richting Nederland…

Reisverslag Reisverslag Foto's Foto’s Filmpjes Filmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen (vastgelegd met mijn GPS recorder).