2016 Ecuador – Galapagos

Van 4 tot en met 25 mei 2016 heb ik de 17-daagse rondreis Enerverend Ecuador gedaan inclusief de 6-daagse verlenging Eilandhoppen Galapagos via Fox Reizen.

De rondreis begon in de hoofdstad Quito waarvandaan we eerst een uistapje maakte naar Otavalo voor 1 nacht. Dit was gelijk ook de enige plek waar we maar 1 nacht blijven, daarna gingen we terug naar Quito. Quito is een stad dit tussen de vulkanen in ligt en daardoor langerekt is (70 bij 4 kilometer). Vooral vanaf het uitzichtpunt midden in de stad zie je dat goed. We bezoeken onder andere het museum van de evenaar waarvan er 2 zijn. Een die op de rekenkundig exacte plek ligt en een monument 300 meter verder waar de Spanjaarden ooit lang geleden hadden berekend dat de evenaar zou moeten liggen. Vanuit Quito rijden we naar Cotopaxi Nationaal Park waar we verblijven bij El Chaupi. Helaas zijn de flanken van de Cotopaxi vulkaan nog gesloten maar we konden wel een mooie wandeling maken in het park aan de voet van de vulkaan op 4000 meter hoogte. Vanuit ons hotel maken we de volgende dag nog een dagtrip naar het Quilotoa kratermeer.

De volgende twee nachten zijn in de jungle van de Amazone bij het plaatsje Tena. Onderweg stoppen we nog bij een kolibri-tuin waar het krioelt van de kolibri’s. In Tena maken we een nachtwandeling door het oerwoud waar je heel voorzichtig moet zijn wat je vastpakt want overal zitten beesten… vooral veel (grote) spinnen. De volgende dag is nog een veel uitgebreidere wandeling en een bezoek aan een dorpje van de Quechua indianen. De lodge waar we verbleven was overigens erg luxe met een mooi zwembad. Vanuit de jungle gingen we naar Banos, een toeristisch en gezellig dorp waar je van alles kunt doen (canopy, bungee jumpen, wandelingen, paardrijden, etc). Onderweg naar Guamote stoppen we aan de voet van de Chimborazo vulkaan op bijna 4400 meter hoogte waar een paar reisgenoten nog verder omhoog gaan en van 4800 naar 5000 meter gaan wandelen. In Guamote verblijven we bij vrijwilligersproject Inti Sisa, wat voor mij het beste hotel van de hele reis was. Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor maar je kan er wel mooi wandelen en de bezoeken aan de lokale bevolking op de bergen in de buurt is ook interessant.

Als we doorrijden naar Cuenca maken we onderweg een stop bij een toeristische treinroute die een kloof in gaat en waar je hele mooie foto’s kan maken vanuit de trein die langs de bergwand naar beneden (en later weer terug naar boven) rijdt. Cuenca is een hele mooie stad met veel historische gebouwen (veel kerken ook) en een koloniaal sfeertje. We hebben daar vooral veel rondgelopen om te kijken en foto’s te maken. Dan is het alweer de lange rit naar de laatste verblijfplaats, Puerto Lopez aan de kust. Een alleraardigst dorpje waar heel hard gewerkt wordt aan het verder toeristisch uitbouwen. De boulevard is al half af, ik denk dat dit dorp over 5 jaar compleet veranderd is. Hier maken we ook een uitstap naar Isla de la Plata, ook wel poor-man’s Galapagos genoemd. Een leuke trip waarbij je vooral Blauwvoetgenten en Fregatvogels ziet die je tot op aai-afstand kan benaderen, ze vinden het allemaal best. Verder zitten er ook zeeschilpadden en kan je er snorkelen.

Dit was het einde van de normale reis, in Guayaquil zetten we het grootste deel van de groep op het vliegtuig. Ik bleef met 3 anderen over en wij vertrokken de volgende dag naar Galapagos waar we eerst 2 dagen verbleven in Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz en daarna nog 2 dagen in Puerto Baquerizo Moreno. We bezochten onder andere Bartolomé eiland, Tortuga Bay en Kicker Rock waar we overal konden snorkelen en onder ander leguanen, roggen, haaien, zeeleeuwen, walvissen en meer gezien hebben. Vooral Kicker Rock was een hoogtepunt.

Reisverslag Reisverslag Foto's Foto’s Filmpjes Filmpjes

De route die we gevolgd hebben is hieronder te zien en je kunt er ook op inzoomen (vastgelegd met mijn GPS recorder).