Lake Langano – Arba Minch

Ondanks de spin van gisteravond heb ik heerlijk geslapen met al die natuurgeluiden en dat kabbelende water van het meer. Pas net voor 6 uur werd ik wakker van de brullende Columbus apen achter mijn chalet en de vogels die steeds luider werden. Ook meende ik een nijlpaard te horen. 

Toen ik mijn kamer uitkwam bleek dat ik het goed gehoord had, in het water voor het chalet van een paar reisgenoten waren drie nijlpaarden te zien. Ik ben even blijven kijken en heb een paar foto’s gemaakt, en langzaam stroomden ook de andere reisgenoten tezamen. Even later is het tijd voor het goed verzorgde ontbijt en daarna begonnen we (weliswaar zeker een half uur te laat) aan de geplande wandeling. Onderweg zie we diverse vogels en nog wat apen. Uiteindelijk komen de auto’s ons tegemoet en gaan we verder op de route van vandaag, deze keer met 5 auto’s zodat we nog maar met 4 personen in 1 auto zitten. We lopen inmiddels wel al flink achter op het schema. We rijden vandaag naar Arba Minch, dat zijn naam dankt aan de 40 waterbronnen die hier liggen. We maken weer de nodige stops, de eerste koffiestop is weer bij een restaurant uit de keten van de bekende hardloper Gebre Selassie. 

Dan gaan we de weg weer op en rijden over een tweebaansweg vergelijkbaar met een provinciale weg in Nederland, echter lopen er hier dan drommen mensen langs, rijden er ezelskarren, loopt er vee op de weg of steekt over en zitten er soms gaten in de weg. En daar rijden we dan soms met 100-110 km/u over heen! Na de lunch in Sodo Zuria zien we het dan ook goed mis gaan. Een van onze Landcruisers haalt een vrachtwagen in, maar een stukje verder lopen er geiten de weg op. De vrachtwagen stuurt eerst naar links, maar daar rijdt de auto uit onze groep. Dan stuurt hij naar rechts, raakt van de weg, rijdt een stuk of 4 geiten aan, gooit het stuur om, rijdt dwars over de weg en slaat over de kop. Gelukkig mist hij daarbij onze auto’s of ander verkeer. Wij stoppen allemaal en onze chauffeurs kijken of ze kunnen helpen. Ook een personenbus stopt en daar stromen ook mensen uit die helpen en even later zien we dat de chauffeur van de vrachtwagen naar de bus gedragen wordt. Hij heeft het in ieder geval wel overleefd dus. Ondertussen zien we dat iemand met een kapmes een van de geiten uit zijn lijden verlost door zijn strot door te snijden, maar dat lukt niet zo best want ik zie het beest nog minutenlang spartelen. 

Wij rijden dan maar weer verder want we kunnen toch niets doen. Een stuk verder rijden we een berg op. Onderaan de berg zitten we op 1200 meter boven zeeniveau, het laagste dat we tot nu toe gezeten hebben. Bovenaan komen we tot 2500 en daar bezoeken we de Dorze stam.deze stam woont in huizen van bamboe met een hele aparte vorm, de huizen zijn heel hoog (tot wel 20 meter) en lijken een beetje op een olifant. Elke 8-10 jaar doen ze groot onderhoud aan die huizen en sommige, zoals de kleine op een van mijn foto’s is met dan 60 jaar oud. Door termieten worden de huizen ook telkens kleiner. We zien nog wat lokale ambachten zoals het spinnen van katoen en het klaarmaken van eten van de bladeren van een ‘valse bananenboom’. Ook krijgen we nog een lokaal alcoholisch drankje en is er uiteraard wat te koop. Het doet me allemaal wel wat te toeristisch aan.

We rijden terug de berg af en het is inmiddels donker. Pas kwart over 7 zijn we in het Swaynes hotel dat tussen het Abaya meer en Chamo meer in ligt. Een prima hotel mooie ruime kamers, alleen jammer dat er geen airco is want het is hier best warm. Snel even spullen in de kamer en dan eten, de douche komt straks wel. Na het eten blijven we nog even napraten over de enerverende dag en als ik tegen  10 uur naar mijn kamer loopt begint het te regenen. Lekker, want dan koelt het wat af en komt er ook wat wind. Ik had alle ramen al open gezet (er zitten horren voor). Het is nu half 12 en de temperatuur is gelukkig inmiddels gezakt naar ‘slechts’ 24,5 graden…

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag