Arba Minch – Turmi

We mogen weer wat uitslapen, maar door de vreselijk harde bedden in dit hotel komt daar weer weinig van. Half 8 zit ik dan ook bij het ontbijt terwijl we vandaag toch pas om 9 vertrekken. We rijden vandaag nog verder het zuiden in waar veel stammen nog op traditionele manier leven. En waar we dus twee nachten in tentjes verblijven. Ik heb er nu al zin in…. NOT!

Het is weer een lange rit met tussenstops voor de koffie en de lunch. Bij de lunch is het volgens Natnael de laatste stop in ‘the civilized world’. We rijden weer over een bergrug waar we nog een fotostop maken. De mensen die ons hier weer allemaal rommel willen verkopen zijn echter nogal opdringerig en onvriendelijk dus we zijn snel weer weg. En dan rijden we een hele droge Omo vallei in. De temperatuur loopt al snel op naar 37 graden en links en rechts zien we regelmatig een flinke windhoos rondgaan. De weg is ook steeds slechter geworden dus we schieten niet erg op. In de verte zien we wel een flinke regenbui naderen.

We maken een tussenstop bij een dorpje van de Erbori stam. Het is in deze contreien normaal om mensen 5 Birr (20 cent) te betalen om een foto te mogen maken. Het resultaat daarvan is dat de gelijk omsingeld wordt door deze mensen die niet meer kunnen zeggen dan “Foto? 5 Birr!”. Natnael regelt wel dat er een aantal mensen een dansje doen waarbij we ongelimiteerd mogen fotograferen, dat gaat toch wat makkelijker. Van een van de chauffeurs horen we dat de mensen 15 jaar geleden nog helemaal naakt rondliepen (zoals de meeste jongetjes nu, de meisjes hebben wel wat aan). Tegenwoordig lopen de meeste toch wel met wat kleding aan hoewel dat meestal alleen de onderkant bedekt.

We rijden door en komen om half zes in Turmi aan, in het woongebied van de Hamar (bekend om hun haarstijl die ze met boter modelleren). De tentjes worden opgezet terwijl wij een drankje drinken in het kantinegebouw. Daarna zetten we de spullen in de tentjes en ga ik douchen in het openbare gebouw, vreselijk smerig en nauwelijks plek om even een paar spullen neer te leggen. Ondertussen begint het ook nog te stormen en is het donker geworden. Het is ook vreselijk benauwd en als ik me in mijn tentje gewrongen heb ben ik alweer aan een douche toe.

We gaan wat eten en ondertussen breekt de hemel open. Met flink wat onweer komt de regen met bakken uit de hemel. Een paar mensen gaan even bij hun tentje kijken en sommige lekken blijkbaar al. In mijn tentje is het puntje van mijn slaapzak ook al nat. Ik ben het nu al zat en had gezien dat hier ook allemaal huisjes staan. Ik vraag het even na bij Natnael en loop met zo’n mannetje mee. Die zegt in eerste instantie 60 euro per nacht. Later wordt dat bijgesteld naar 45 per nacht. Nog steeds vrij prijzig, maar nu slaap ik wel in een goed, droog bed, met een eigen douche en wc. En dat is toch wel een stuk beter dan in een natte slaapzak op een ‘matje’ (wat eigenlijk gewoon stoelkussens zijn).

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag