Naar Baracoa

Gisteren stond ik al op met last van mijn keel, waarschijnlijk door de airco die teveel mijn kant op blies en weliswaar niet koelde maar waarschijnlijk wel de vocht uit de lucht haalde. Gisterenavond de airo uitgezet maar de pijn in mijn strot is zeker niet minder geworden.

We vertrekken vandaag om 08:30 en nemen de lunch in de vorm van een broodje en een blikje drinken mee. Ik heb toch ook weer wat last van mijn darmen en moet nog even naar de wc rennen voor we vertrekken. Liefst had ik nog een loperamide ingenomen vanwege de lange busreis (7 uur vandaag) maar mijn koffer is al opgehaald en daar zitten de pillen in. Gelukkig werd de aandrang de rest van de dag niet erger. Na 3 uur maken we een stop bij Quantanamo, waar je de Amerikaanse basis overigens niet kan zien. Wel geeft de tekst op een kaart aan de muur in het hotel de instelling van Cuba duidelijk weer, er staat namelijk iets van ‘illegaal door de VS bezet gebied’. Nog 2 uurtjes rijden en dan stoppen we bij een strand om te lunchen. Wat hier onder andere opvalt is de hoeveelheid wind die overigens erg warm is. We blijven anderhalf uur op het strand zodat liefhebbers ook nog kunnen zwemmen.

Het laatste stuk rijden os ook 2 uur voordat we in Baracoa aankomen. Dit is de oudste stad van Cuba en was ooit ook de hoofdstad. Columbus zou hier in de buurt voor het eerst aan land gekomen zijn en er staat dan ook een standbeeld van hem aan de boulevard. Apart is ook dat de stad tot midden jaren 60 eigenlijk alleen goed per boot bereikbaar was, pas toen is er een snelweg aangelegd. Kwart over 4 komen we aan bij hotel El Castillo dat bovenop een heuvel ligt waar onze bus niet kan komen. Wij moeten met een lange trap omhoog en dan lang wachten op de koffers. Pas kwart over 5 loop ik naar mijn kamer. Dit hotel heeft zijn beste tijd wel gehad, badkamer ziet er vervallen uit, 2 van de 3 bedden in mijn kamer hebben iets op een houten plank liggen dat ik geen matras meer durf te noemen. Gelukkig is de 3e wel wat beter. Ik loop snel naar het toilet om even ‘leeg te lopen’ voordat ik de douche in stap.

We eten vanavond bij een familie die het dakterras omgevormd heeft tot een bar/restaurant. Het eten hier is veelal bereid met kokos, maar om de toeristen ter wille te zijn wordt de kokossaus hier wel apart in een bakje erbij gezet. Is overigens erg lekker. Ook het kokos-ijsje als toetje is heerlijk. De live muziek maakt nog even plaats zodat een aantal van mijn reisgenoten zelf Quantanamera mag spelen voordat we weer naar het hotel lopen. Het waait hier overal overigens flink en ik heb het gewoon een beetje koud. Terwijl het toch gewoon 28 graden is, denk dat ik toch een beetje ziek ben geworden. In het hotel werk ik mijn blog nog even bij voordat ik mijn bed opzoek. In bed blijkt echter dat de muziek van de stad beneden als in een soort enorm auditorium tegen het hotel aankomt. En het is blijkbaar groot feest beneden (1e kerstdag). Het lijkt soms wel alsof de band vlak onder mijn raam staat te spelen. Toch val ik gelukkig snel in slaap.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag