Baracoa

Ik moet weer rennen naar het toilet, mijn keelpijn is doorgezet naar hoestbuien en ook mijn neus begint te lopen. Ik besluit dus maar om de excursie van vanmorgen (wandeling langs boerderijen en een boottocht over de rivier) te laten schieten. Met de wind hier (het giert rondom het hotel) en de dreiging van regen lijkt het me geen goed plan om daar verkouden aan te beginnen. Lekker relax ochtendje dus.

Na het ontbijt lopen ik een keer naar beneden het dorp in om geld te halen. Als ik echter bij de bank kom staan er buiten al zo’n 20 mensen te wachten. Ik kijk het eens een kwartiertje aan en zie in die tijd maar twee mensen naar binnen gaan. Dan maar niet, ik heb nog 40 CUC, daar moet ik het dan maar mee doen tot Santiago de Cuba. Ik loop weer rustig naar het hotel waar blijkt dat het internet niet werkt. Even later zie ook Lex en Wim, Wim moet hoognodig geld halen dus Lex en ik lopen toch maar mee. Bij de bank lijkt de rij iets minder, maar binnen zit blijkbaar ook nog zo’n man of 25. We sluiten toch maar aan en dan begint het lange wachten. Drie kwartier later, het is inmiddels 11 uur, worden alle mensen die voor de deur nog stonden te wachten binnengelaten en gaat de deur dicht. De bank sluit vandaag namelijk om 11 uur.

Daar stonden we dan, met zo’n 35 mensen binnen die allemaal blijkbaar wel wisten wanner ze aan de beurt waren. Wij niet echt, maar we wisten wel dat er ongeveer 10-15 mensen na ons aan de beurt waren. Een Oostenrijker die het echt niet wilde snappen probeerde telkens voor zijn beurt te gaan maar werd telkens teruggestuurd. Wim probeert nog in zijn beste Duits uit te leggen dat hij zijn beurt af moet wachten. Na 2 uur stonden we dan eindelijk met het geld buiten. Nog even een paar internet kaartjes halen voordat we weer naar het hotel lopen voor de lunch. Ze hebben daar frietjes! Daarna ben ik nog even op bed gaan liggen tot een uur of 4. Na een drankje bij het zwembad gaan we om 6 uur eten.

Het eten is weer heel bijzonder. Het is bij mensen thuis die op een grasveldje een lange tafel hebben neergezet. We krijgen eerst een heerlijk drankje van passievrucht in een opengesneden vrucht. Naar smaak wordt er vitamine R (rum) toegevoegd. Er is een buffet met diverse lokale gerechten en er is een varken op een spit geroosterd boven een vuurtje. Deze wordt in stukken gehakt bij het buffet. In plaats van een bord eten we uit half-open stukken bamboe. Als toetje is er kokos custard. Lex deelt nog wat spullen uit (pennen, zeepjes, etc) en ik geef de kinderen nog wat snoepjes. Rond kwart over 8 gaan we terug en in het hotel neem ik nog een drankje. Ik ga vroeg naar bed, ik heb inmiddels zo veel last van mijn keel dat ik nauwelijks meer kan praten.

 

Foto’s van deze dag