Rome

Vandaag hebben we de hele dag in Rome besteed. Rome is gesticht in het jaar 753 BC op de heuvels aan de rivier de Tiber. De eerste 200 jaar was het een koninkrijk waarin het al veel groeide en daarna is het 500 jaar een republiek geweest voordat de eerste Romeinse keizer gekroond werd. In die jaren werd het al vaak geteisterd door oorlogen waaronder de bekende aanvaring met Handbal die met zijn olifanten over de Alpen kwam.

Ongeveer 50 BC werd Julius Caesar geboren die zich opwerkte door de rangen en een groot deel van Europa en noord Afrika veroverde. Hij maakte echter nogal ruzie met de senaat, onder andere door tegen de regel in met zijn leger Rome in te trekken, en werd uiteindelijk dus vermoord. Daarna kwam het keizerrijk van Octavianus, de geadopteerde zoon van Caesar en deze kreeg de titel Octavianus Caesar Augustus, de eerste keizer van het Romeinse rijk. Na hem volgde Tiberius, Caligula, Classicus, Nero, etc.

Omdat wij vanavond ook een avondtour door de stad doen mogen we ook vanmorgen met de bus de stad in. Dat scheelt weer want anders zouden we met het openbaar vervoer moeten gaan en daar ben ik geen fan van. Het is half bewolkt en in de zon loopt de temperatuur flink op. Het verkeer naar Rome is een ramp en we doen er dan ook dik 2 uur over om de 20 kilometer van ons hotel naar Rome af te leggen vanwege alle files. Onze eerste stop is de St. Pieter waar we de hele ochtend voor gereserveerd hebben. We hebben weer geluk want de rij is niet lang. Binnen is het een en al pracht en praal en ik begin maar met een rondje lopen en veel fotograferen (wat zowaar mag hier). Daarna ben ik de koepel op geklommen waar je een waanzinnig mooi uitzicht hebt over de stad en het plein voor de kathedraal. De klim omhoog is echter wel door smalle gangen en trappen, heel claustrofobisch en benauwd warm.

Hierna gaan we eerst lunchen en dan doen we een stadswandeling met een Nederlandse gids. Hierbij gaan we onder andere langs het Pantheon, de Spaanse Trappen (in de steigers), de Trevifontein (in de steigers), het monument van de eenwording, het Capitool waar op dat moment een demonstratie gehouden wordt, het Forum Romanum en het Colosseum (ook in de steigers). Er wordt een hoop gerestaureerd weer blijkbaar dit jaar, sommige van die steigers blijven nog zeker een jaar staan.

We dineren vandaag ook in de stad zodat we daarna nog een stadstour met de bus kunnen doen. We eten in een soort kelder met goede akoestiek die gebruikt wordt door de live muziek die opera nummers gaat zingen. Daarna doen we nog de stadstour in het donker maar die vond ik persoonlijk tegenvallen, je zag niet zoveel en fotograferen ging al helemaal niet. De terugreis naar het hotel ging gelukkig sneller dan in de morgen en tegen half 11 duiken we moe maar voldaan ons bed in.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag