Montecassino en Orvieto

We gingen vandaag weer naar het noorden, langs Montecassino naar Orvieto. Het vertrek is weer een half uurtje later dan de afgelopen dagen, dus om 8 uur rijdt de bus weg. We rijden eerst lang Mandragone waar de echte Mozzarella kaas gemaakt wordt van bizonmelk. Dat kan je blijkbaar alleen hier kopen, alle andere Mozzarella is van koeienmelk gemaakt. De echte kan je maar 4 dagen bewaren en is veel romiger. Er komt ook melk uit lopen als je het snijdt.

De Abdij van Montecassino is opgericht in de 4e eeuw door Benedictus en inzet name in de 11e eeuw nog heel erg uitgebreid. Ook is het tussendoor vele malen verwoest, de laatste keer in 1944 door de geallieerden die het gebombardeerd hebben omdat ze dachten dat de Duitsers zich er ophielden. Dat bleek echter een vergissing, die zaten namelijk in de bossen. De Amerikanen hebben later wel geld gegeven voor de wederopbouw. We volgen een rondleiding door een stuk van de abdij inclusief de vreselijk kitsch aandoende herbouwde kerk waar op een paar plekken al nieuwe fresco’s zijn geschilderd. Veel plekken zijn nog leeg, daar is nog geen geld voor. Uiteindelijk gaan we nog het museum in. Daarna rijden we door naar de lunch.

Onze volgende stop is in de pausenstad Orvieto, zo genoemd omdat diverse pausen hier de zomer doorbrachten. Het stadje ligt boven op een berg met platte top en is daarmee automatisch al goed verdedigd. Je vindt hier dan bijvoorbeeld ook geen stadsmuren. Wij gaan met een. Kabeltreintje omhoog en vervolgens met een busje naar het centrum. Daar staat een hele grote kerk die vele malen mooier is dan die in Montecassino met de mooiste fresco’s die ik tot nu toe hier gezien heb en een prachtig beeld van Maria met Jesus net na de kruisiging. Ik heb helemaal niets met religie maar het beeld is wel prachtig.

We gaan terug met het treintje en na een paar minuten in de bus zijn we bij hotel Orvieto. Prima hotel weer, niets te klagen en gratis wifi.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag