Panda’s!

Voor sommige van mijn reisgenoten was het bezoek aan het Panda opvangpark in Ya’an de belangrijkste reden om deze reis te boeken. Maar door de aardbeving in deze regio een maand geleden gaat die trip helaas niet door en dat is natuurlijk een flinke teleurstelling. Maar gelukkig is er wel een alternatief, want vlakbij Chengdu zit de Research Base of Giant Panda breeding waar we vandaag een bezoek aan brengen. In dit park van zo’n 100 hectare leven ongeveer 100 grote panda’s waarvan 12 babies.

Gelukkig zit het verkeer vandaag mee en binnen 40 minuten rijden we van ons hotel naar de Panda Base. We worden van de ingang met een soort trolley verder het park in gereden waar we beginnen met een bezoek aan een stuk met compartimenten van panda’s die zwanger zouden zijn. Helaas heeft dit wel wat meer een dierentuin uitstraling dan wat we in Ya’an hadden gezien, maar daardoor zien we hier wel veel meer panda’s. Een stuk verder komen we wel in stukken waar de panda’s meer ruimte hebben. De foto’s zijn hier wel mooier, maar het fotograferen wordt een stuk moeilijker met al die bomen en takken in de weg. We komen langs een stuk waar 6 jonge panda’s rondlopen en een daarvan is heel erg speels en trekt de rest mee. We blijven daar een behoorlijk lange tijd staan en maken vele foto’s en filmpjes. Dat wordt heel selectief door de foto’s heen gaan vanavond want ik zit nu al op 80-90 stuks.

Het volgende stuk waar we in komen zien we de rode panda’s die veel kleiner zijn. Deze zijn verwant aan de wasbeer en dat is ook wel duidelijk te zien. Toch zijn ze blijkbaar ook zo verwant aan de grote panda dat ze in dit research center er voldoende van kunnen leren om de grote panda’s verder te helpen. De rode panda’s lijken soms net grote katten en zien er heel aaibaar uit. Er ligt er zelfs een op het pad en die laat zich rustig fotograferen. Toch waarschuwt onze gids dat ze soms onverwacht ineens agressief kunnen worden dus we houden toch maar wat afstand.

Blijkbaar bestaan panda’s al zo’n 8 miljoen jaar terwijl gemiddeld een dierensoort maar zo’n 5 miljoen jaar bestaat. Panda’s eten voornamelijk bamboo maar blijkbaar aten ze heel vroeger ook vlees en andere dingen. Vroeger waren het blijkbaar ook actieve, aggressieve dieren terwijl het tegenwoordig hele luie beesten zijn. Zo lui dat ze zichzelfs nauwelijks voortplanten. Daar komt nog bij dat een panda baby heel vroeg geboren wordt en dus ook heel klein en fragiel is. Een baby weegt tussen de 50 en 150 gram terwijl een volwassen panda 160 kilo kan wegen. Dat gaat dus ook wel eens mis.

Wat ook raar is, is dat panda’s helemaal niet van de warmte houden. In hun hokken hebben ze hier dan ook airconditioning. In de zomer komen ze de hokken dus ook nauwelijks uit. Gelukkig is het vandaag verrassend fris en af en toe vallen er ook een paar druppels. Dat vinden de panda’s heerlijk en voor ons is het ook een geluk omdat ze dan veel actiever zijn dan anders. We lopen langs nog meer segmenten met grote panda’s en maken nog veel meer foto’s en filmpjes. Rond half 12 zijn we uitgekeken en gaan we (deze keer weer heel vroeg) lunchen.

Na de lunch rijden we naar de andere kant van de stad waar we in een gezellig stukje van de oude stad eerst bij een Starbucks een lekker bakkie koffie gaan halen. Daarna hebben we anderhalf uur om in de naastgelegen straat alle winkeltjes langs te lopen op zoek naar souvenirs. Ik vind echter niets leuks, de dingen die ik wilde hebben (zoals een Chinees masker) is hier blijkbaar nergens te koop. En om mijn geld nou weg te geven aan dingen die ik zelf niet eens mooi of bijzonder vind is ook weer zo zonde. Dan maar geen souvenirs. Rond een uur of 4 zijn we terug in ons hotel. Tijd om te douchen en de koffer alvast even opnieuw in te ruimen want morgen is onze laatste dag. Ik werk ook mijn blog alvast even bij.

Om 6 uur verzamelen we in de lobby om alvast even een kaart vol te schrijven voor Caroline die we met haar fooi in een envelop stoppen. Xiao Ying biedt aan om even snel een korte speech voor te bereiden. Om half 7 vertrekken we naar het afscheidsdiner (weer heerlijk eten) en voor het eten wordt de envelop aan Caroline gegeven met de speech door Xiao Ying. Na het eten rijden we terug naar het hotel waar we nog een afzakkertje nemen voordat we onze laatste nacht gaan slapen in China.

Route van vandaag

 

Foto’s van deze dag