Lago Tres Chimbadas en landbouw in de Amazone

We mogen vanmorgen weer uitslapen omdat de eerste excursie gecancelled is. We zouden namelijk de Ara’s gaan spotten maar dat zit er door de regen niet in. Echt uitslapen is er natuurlijk niet bij hier want rond 6 uur wordt je vanzelf wel wakker door de jungle geluiden in combinatie met (nog steeds) de regen.

De douche heeft hier geen warm water, dus na het douchen ben je in ieder geval gelijk wakker. Zeker nu het hier een stuk minder warm blijkt te zijn dan normaal, mijn thermometer geeft 17.4 graden aan. Belachelijk koud voor een tropisch regenwoud. Na het ontbijt vertrekken we met een boot naar het Lago Tres Chimbadas meer dat hier een klein half uurtje varen vanaf ligt. We moeten uit de boot, ongeveer een kilometer lopen en dan bij het meer weer op een soort vlot dat op 2 kano’s gemonteerd is (Peruaanse catamaran). Het meer is ontstaan door een rivierbocht die ooit afgesloten is geraakt. Er leven hier een bepaald soort otters, veel vogels en ook kaaimannen. In het water zitten ook nogal wat Piranha’s.

Met de boot varen we langs de oevers en er worden al snel een aantal vogels gespot. Op een gegeven moment zien we in de verte af en toe een kopje boven water steken. We kunnen er echter niet komen omdat de boot vastloopt en een deel van de roeispaan afbreekt. Even later komen we weer los en komt er vlakbij nog een otter kijken wat er aan de hand is. Nadat iedereen wat foto’s van de otter heeft gemaakt varen we naar de kant waar we op Piranha’s gaan vissen. Wij hebben geen succes, maar de gidsen lukt het van beide types die hier rondzwemmen een exemplaar te vangen die dan ook gelijk op de foto moeten. Volgens de gidsen zijn Piranha’s ook niet echt gevaarlijk en eigenlijk aaseters, ze vallen geen levende dieren (of mensen) aan. In grote aantallen kunnen ze wel gevaarlijk zijn, maar dat komt hier niet voor omdat de kaaimannen en otters op ze jagen en ze daardoor dus niet vaak in grote scholen voorkomen.

Na de lunch en een uurtje om te relaxen vertrekken we rond kwart voor 4 met de boot en onderweg komen we nog een kaaiman tegen. We gaan naar een boerderij een stukje verderop, hier wordt door de mensen van de lodge aan de boeren geleerd hoe ze duurzaam gewassen kunnen verbouwen. Standaard mag elke “native” hier een stuk land aanvragen bij de regering voor eigen gebruik tegen een lage vergoeding. Als je dit 5 jaar lang betaald dan wordt de grond je eigendom. Op het land mag die persoon zelf weten wat hij doet, dit kan landbouw, mijnbouw of iets dergelijks zijn. Wat er vaak gebeurd is dat een stuk land wordt platgebrand, er een gewas op wordt verbouwd waarna de grond sterk verarmd is. Met verhuist dan gewoon naar een nieuw stuk land en zo gaat ongeveer 8000 hectare land per jaar verloren. Door duurzame landbouw kan hetzelfde stuk grond telkens opnieuw gebruikt worden.

Terug in de lodge staat om half 8 het diner klaar. Na het diner blijven we nog een uurtje hangen, niet te lang want morgen worden we om 5 uur gewekt voor een excursie. En daarbij, het bier is toch ook al op hier.

 

Foto’s van deze dag